KOMMENTAR
Af Vibeke Kjeldsholm
Robin Hood kampagnen
Der er noget stort under opsejling. Rundt omkring i korridorerne hos verdens magtfulde internationale organisationer går snakken om en ny idé, der slet ikke er så ny. Men hvor ideen tidligere er blevet afvist som det pure utopi, vurderes den nu at kunne blive til virkelighed.
Ideen kan opar-bejde milliarder til at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer. Der vil tilmed være penge tilovers til at gøre noget for de slunkne statskasser i de rige lande.
Nu skal den nødvendige folkelige opbakning mobiliseres, som kan få vore tøvende politikere til at handle.
Formelt kaldes ideen for en Financial Transaction Tax (FTT). Vi kalder det en Robin Hood skat, fordi den rigtigt udført vil tage fra en underbeskattet finansiel sektor (de rige) og give til de mange fattige, der lige nu rammes ekstra hårdt af den finansielle krise.
Ideen er, at alle finansielle transaktioner (overførsler) pålægges en marginal skat på 0,05 procent. Skatten kan rejse flere tusinde milliarder kroner, og samtidig mener førende økonomer, at en sådan skat vil fjerne gevinsten ved de mest spekulative handler og dermed også kimen til en ny finanskrise.
Såvel i EU som i regi af FN og G20 diskuteres ideen, og Robin Hood skatten har fået plads på den politiske dagsorden. I Europa er det den franske præsident Nicolas Sarkozy, som markerer sig kraftigst, men også den tyske regering bakker op om ideen.
Det er budskabet i Robin Hood kampagnen, der lige nu spreder sig fra land til land.
På gaderne i Canada, Frankrig, Spanien, Storbritannien og Australien lyder det samme krav fra grønklædte aktivister: 50 pct. til bekæmpelse af fattigdom og klimaforandringer i u-landene og 50 pct. til velfærdsydelser hos os selv.
Den 14. marts startede kampagnen i Danmark med en bred vifte af organisationer bag. Målet er at skabe forståelse for mulighederne i en Robin Hood skat og få en tøvende dansk regering til at arbejde aktivt for skatten i Europa og globalt.
Tjek kampagnen ud på www.robinhoodskat.dk
Kilde: 92-gruppens nyhedsbrev om Miljø og Udvikling, april 2011