Røde Kors: Indsatsen øges i Sudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sudan, 14. juni, 2011: 100.000 er drevet på flugt efter angrebet på grænsebyen Abyei mellem Sudan og det nye Sydsudan. I Røde Kors forbereder man sig på en opblussen af kampene og øger indsatsen.

Øget internationalt fokus på den ustabile situation i landet er nødvendigt, mener chefen for Røde Kors i Danmarks arbejde i området.

Krigshandlingerne i Abyei i Sudan er indstillet, men situationen langt fra stabil. 100.000 er på flugt og en løsning mellem politikerne i Syd og Nord er ikke inden for rækkevidde. Men også i andre områder stiger spændingen.

”I Røde Kors kæmper vi nærmest mod uret for at forberede os på en mulig genopblusning af den væbnede konflikt i Sudan. Den aktuelle krise i Abyei er desværre nok blot et forvarsel,” siger Søren Hougaard, chef for Røde Kors i Danmarks indsatser i Østafrika.

I slutningen af maj angreb styret i Khartoum grænsebyen Abyei med det resultat, at alle civile flygtede mod syd.

”Krisen i Abyei har ført til at 100.000 mennesker er drevet på flugt. De er alle er afhængige af støtte udefra,” siger Søren Hougaard.

Men nødhjælpsarbejdet for både FN, Røde Kors og de humanitære organisationer vanskeliggøres på grund af den spændte sikkerhedssituation. Alligevel er 936 tons fødevarer er blevet delt ud til omkring 70.000 mennesker, og 5.860 fordrevne familier er blevet hjulpet med anden nødhjælp og midlertidigt husly.

Røde Kors har bl.a. bistået 4.000 fordrevne i delstaten Warrap med forsyning af rent vand og uddeling af anden nødhjælp end fødevarer og har udsendt et hold af kirurger til delstaten Upper Nile. Dette hold kan gå i gang med at arbejde når som helst.

Der kan hurtigt blive behov for en styrket indsats. En politisk aftale mellem Syd og Nord for at løse konflikten er endnu ikke kommet i stand, og styret i Khartoum har hverken accepteret at trække sine styrker tilbage eller at genindsætte den fælles administration i Abyei.

Spændingen stiger desuden i delstaterne South Korofan og Blue Nile, og i nabostaten Unity State er situationen fortsat højst ustabil. Størstedelen af den fordrevne befolkning fra Abyei befinder sig i delstaten Warrap, hvor man frygter angreb fra en oprørsmilits.

”I Sudan kan vi hurtigt blive tvunget til at ændre fokus fra vores nuværende udviklingsindsats til ren nødhjælp,” forklarer Søren Hougaard og fortsætter: ”I de seneste 3 – 4 år har Røde Kors haft fokus på sundhedsforbedringer umiddelbart syd for Abyei, hvor unge frivillige har gennemført kampagner om hygiejne og sygdomsforebyggelse. I dag bliver de primært trænet i færdigheder som nødhjælpsuddeling, førstehjælp og dead body management.”

”I Røde Kors i Danmark intensiverer vi nu indsatsen i Sudan ved bl.a. at sende en katastrofeekspert ind og afsætter yderligere 2,5 mio. kroner til at gøre vores lokale Røde Kors partner i Sydsudan bedre i stand til at forberede katastrofer,” siger Søren Hougaard videre.

Hjælp udefra til at løse krisen påkrævet

Lige nu ligger verdenssamfundets hovedinteresser andre steder, men Søren Hougaard opfordrer til øget fokus på Sudan, før situationen kommer helt ude af kontrol og ender med en ny krig.

”Det er usandsynligt at konflikten i Abyei kan løses af parterne selv. En løsning vil kræve international støtte og lederskab,” siger Søren Hougaard og fortsætter:

“Befolkningen i Sydsudan er ekstremt fattig og sårbar, og den nye stat vil fra dag ét stå i en meget vanskelig situation. Uden politisk og økonomisk støtte fra udlandet, er det svært at forestille sig, hvordan Sydsudan skal komme igennem sine første barndomsår.”

”Et krise- og konfliktramt Sydsudan vil ikke alene ramme de fattige i Sydsudan, det kan meget vel få fatale konsekvenser for hele regionen.”

Den 9. juli bliver Sydsudan selvstændigt.