“Røde Nils” fra MS bliver landssekretær i Alternativet

Nils Brøgger Jakobsen


Foto: LinkedIn
Forfatter billede

Den 35-årige engagerede – og ifølge eget udsagn danseglade – vestjyde tiltræder sin nye stilling pr. 1. november 2015 i sekretariatslokalerne i Kattesundet, der er en tværgade til Strøget i det indre København,

Nils Brøgger Jakobsen var folketingskandidat for SF i fødebyen Holstebro, hvor han voksede op.

Også udenlands var han aktiv og deltog bl.a. i valgkampagnen for senere præsident Barack Obama, hvor han fældede en tåre under dennes sejrstale i Chicago i november 2008. 

Mottoet “Yes we can” kan man med nogen ret også hæfte på tidl. kulturminister Uffe Elbæks politiske græsrodsinitiativ.

Hans alternative – og til tider kaotiske – partidannelse blev ikke spået mange chancer i dansk politik; strøg ikke desto mindre ind i Folketinget med ni mandater ved valget d. 18. juni – to flere end Nils Brøgger Jakobsens gamle parti.

Fra holdning til handling

Om sit nye job som landssekretær siger han:

”Alternativet arbejder allerede ud fra en meget inddragende platform, og den glæder jeg mig til at styrke endnu mere. Jeg har et lille motto, som jeg har taget med mig: Knowledge is power, action makes it flower”.

I et videoindslag på Alternativets netside forklarer Nils Brøgger Jakobsen det sådan:

“Jeg vil gerne være med til at flytte Alternativet fra et holdningsmæssigt fællesskab til et handlingsmæssigt fællesskab”.

Se videoen, hvor han siger, at jobbet “bliver sjovt og muntert”, på

http://alternativet.dk/ny-sekretariatschef-i-landssekretariatet

”Det også fedt, at jeg kom ind til nyheden om, at Alternativet nu har rundet 6.000 medlemmer, da jeg var forbi kontoret for at hilse på. Jeg glæder mig meget til at møde og samarbejde med dem alle”, gør han gældende.

Kandidat fra RUC

Nils Brøgger Jakobsen har en bachelorgrad i EU-studier, er cand.scient.adm fra RUC (Roskilde Universitet) og er i gang med en master i ledelse på CBS – Handelshøjskolen i København.

Han har siden 2002 været aktiv for Mellemfolkeligt Samvirke, hvor han blev valgt til bestyrelsen i 2003 og næstformand fra 2005 til 2007.

I 2008 begyndte Nils Brøgger Jakobsen i en stilling som kampagnekoordinater for Mellemfolkeligt Samvirkes klimakampagne, og i 2010 tiltrådte han som ansvarlig for politik, kampagner og mobilisering.

Rosende ord

Alternativets Hovedbestyrelse fortæller, at Nils Brøgger Jakobsen med sin uddannelse og relevante erfaringer var det oplagte valg, uanset et “meget stærkt ansøgerfelt”.

Forperson for Alternativet, Helle Engelbrechtsen, forklarer:

”Nils er ambitiøs, nysgerrig og har stor organisatorisk erfaring. Dertil er han via MS vant til at arbejde med frivillige og aktivister. Og sidst men ikke mindst, har han i mange år arbejdet med kreative og politiske kampagner”.

Kreativ – og kontroversiel

Som kampagnechef i MS har Nils Brøgger Jakobsen haft ansvaret for flere kreative, opsigtvækkende og i nogle tilfælde kontroversielle kampagner.

Bl.a. de røde klimagældsagenter under klimatopmødet i København (COP15) i december 2009 og skattelykampagnen (hvor MS og IBIS har været ved at falde over hinanden i flere omgange, red.).

Ikke alle kampagner er faldet i god jord. Det gælder f.eks. “mailstorms” af kendte politikere, hvor massetilsendelser af mails blokerer deres indbakker, og udhængning af navngivne firmaer for groft skattesnyd i visse u-lande, hvor debattører i f.eks. det dav. U-landsnyt.dk satte spørgsmålstegn ved MS-argumentationens faktuelle grundlag.

Hvilket blev håndfast returneret af Brøgger Jakobsen.

Lille løgn og større sandhed

Så var der den med de falske pressemeddelelser under COP15.

Herom skrev fagbladet Journaisten i september 2012:

Under COP15-mødet i København arbejdede MS og The Yes Men sammen om en happening. De udsendte falske pressemeddelelser fra det canadiske miljøministerium, hvor landets regering sagde, at den ville sænke CO2-udslippet dramatisk.

Målet var at sætte fokus på, at rige lande – og i særdeleshed Canada – udleder meget CO2, og hvilke konsekvenser det har for tredje verdenslande.

“Vi gjorde os en masse overvejelser inden, og det hører bestemt til sjældenhederne, at vi gør sådan noget”, forklarede Nils Brøgger Jakobsen til journalisternes fagblad.

“Vi brugte deres egne ord hele vejen igennem i forhold til deres egen klimaindsats. Det var bare den konkrete handling, vi løj om. På den måde brugte vi en lille løgn til at få en større sandhed frem”.

Flere canadiske medier bragte historien, inden The Yes Men og den danske NGO kort efter afslørede stuntet.

Ville du synes, det var ok, hvis et stort multinationalt firma brugte det samme kneb til at fremme en sag, som I var imod?

“Hvis de hurtigt var ude og fortælle sandheden ligesom os, så tror jeg, jeg ville synes, at det var OK”, siger Nils Brøgger Jakobsen.

Historien om Canadas CO2-udslip var henvendt til de internationale medier. Selv om ingen danske medier bragte historien, før den blev afsløret som snyd, fik stuntet masser af omtale i danske medier efterfølgende.

Interessen for EUs politik overfor u-landene

Nils Brøgger Jakobsen har generelt stærke holdninger og mange erfaringer, hvad angår global oplysningsarbejde og kreativ aktivisme og han er stærk optaget af koblingen mellem handel, vækst, bistand og udvikling.

I de seneste 10 år har han indgående fulgt debatten om EU’s landbrugspolitik samt handelspolitik og kender konsekvenserne af denne overfor udviklingslandene.

Han var således en overgang formand for de EU-interesserede NGOers fælles platform, Concord – som nu indgår i den større platform, Globalt Fokus.

Privat er han far til to små sønner.

Se også vor omtale af ham, da han blev politik- og kampagnechef i MS i 2010, på

http://u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/roedklaedt-agent-ny-politik-og-kampagnechef-i-ms

Om Alternativet i dag

Medlemsfremgangen gør en stor økonomisk forskel for liste Å, som hidtil har opereret på basis af frivilligt arbejde. Siden er der kommet penge til at ansætte medarbejdere i et sekretariat, bl.a. ved store donationer fra privatpersoner.

De nye medlemmer får mulighed for at være med til at udvikle Alternativets politik, men ikke i højere grad end resten af befolkningen. Både medlemmer og ikkemedlemmer er nemlig velkomne på de såkaldte politiske laboratorier, hvor Alternativet udvikler politik på de områder, hvor der fortsat er huller i partiprogrammet.

Efter de politiske laboratorier er det op til Alternativets Politiske Forum at beslutte, om de udviklede forslag også skal være Alternativets officielle politik.

I Politisk Forum samles hovedbestyrelsen, den politiske ledelse samt repræsentanter for alle storkredse og behandler forslagene fra de politiske laboratorier for at sikre, at de er i overensstemmelse med partiets værdier.

Delekontorer og projektrum

At der fortsat skal være forskel på etablissementet og de alternative folketingsdebutanter, vidner Christiansborgs Ridebane om.

Mens de andre partier har et kontor til hvert folketingsmedlem, har Alternativet samlet flere medlemmer på hvert kontor for at skabe plads til projektrum.

“De ledige lokaler laver vi til projektrum, fordi vi hele tiden også skal udvikle politik og gøre det på andre måder. Så kan vi mødes på kryds og tværs af ordførerskaber”, siger politisk ordfører, Rasmus Nordqvist.

“Specielt når man gerne vil tale bæredygtighed, kan man ikke sidde i et hjørne og tale om erhvervspolitik. Det skal kobles sammen med socialpolitik, miljøpolitik og andet”, anfører Nordqvist, som skal dele kontor med finansordfører Josephine Fock.