Over de næste 20 år vil Kenya plante 7,6 milliarder træer på 4,1 millioner hektar.
Det er et vigtigt skridt, lyder det fra CARE Danmark, der har virke for verdens skove som et centralt punkt i sine programmer i u-landene.
Men skov handler ikke kun om hektarer. Det handler i høj grad om afgørende ressourcer og grundlæggende rettigheder, fremgår det af en pressemelding fra CARE Danmark lørdag.
I årtier er store dele af Kenyas skove blevet fældet, hvilket har ført til udtørring af mange floder og kilder – som igen har ført til akut mangel på vand og elektricitet.
Det vil det østafrikanske lands miljøminister, John Michuki, nu rette op på, med hvad han kalder en investering på i alt 105 milliarder kroner over 20 år, næsten dobbelt så meget som regeringens samlede årlige budget.
I CARE Danmark, der har skovprojekter i flere u-lande, ser programkoordinator Morten Fauerby Thomsen udmeldingen som “klart positivt tegn”, men advarer samtidig om ikke at være ukritisk over for tiltaget:
– Det skal ikke ske for blot i stedet at kunne fælde ældre skovområder, som er en enorm vigtig ressource fyldt med dyre- og planteliv. At plante nye træer kan ikke erstatte ansvaret for de gamle, anfører Fauerby Thomsen.
En femtedel CO2
De seneste år er en fjerdedel af Kenyas største skov på 400.000 hektar forsvundet på grund af ukontrollerede bosættelser, illegale skovfældninger og afbrænding af trækul.
Det har betydet, at hele floder er udtørret i det varme klima, hvilket har sat vandkraftværkerne ude af drift, lige som landbrugsproduktionen lider under manglen på vand. Også turisterne – og deres penge – er forsvundet i takt med skoven og dens dyreliv.
Men det er ikke blot den lokale befolkning, der mærker konsekvenserne af skovrydningen. Når de fældede træer bliver brændt af, udleder det CO2, og samtidig er der færre træer til at opfange den.
På den måde er skovrydninger med til at forværre klimaforandringerne, fortæller Morten Fauerby Thomsen, der har praktisk erfaring med at arbejde for skovbeskyttelse i Østafrika. Bl.a. har CARE netop afsluttet et stort EU-finansieret projekt i Kenya.
Mogens Fauerby Thomsen:
– På verdensplan står skovrydning for omkring 17-18 procent af verdens CO2-udledning. Det er ekstremt meget, og hvis vi virkelig vil tage fat på den globale opvarmning, skal der gøres en international indsats.
– På nuværende tidspunkt er begrænsning af skovrydning ikke med i nogen miljø/klimaaftale, så det er uden tvivl noget, der arbejdes med på klimakonferencen i København til december.
Ikke bare træer
CARE Danmark leder på vegne af CARE International arbejdet med at sikre u-landenes skovområder i en kommende ny klimaaftale.
Som frontfigur for en af verdens førende humanitære hjælpeorganisationer har CARE Danmark en oplagt mulighed for at gøre en forskel, mener Morten Fauerby Thomsen.
Han minder om, at skovområderne ikke kun har biologisk værdi i et globalt økosystem, men også har afgørende betydning de mange mennesker, der lever i og af skovene – bl.a. oprindelige folk, der har beboet skovene i årtusinder.
– Det er meget vigtigt, at en ny klimaaftale ikke kun kommer til at handle om træer, men også om de millioner af fattige, der er afhængige af skovene. En ny klimaaftale skal respektere fattige menneskers rettigheder til skoven. Vores erfaring viser desværre, at det ikke er en selvfølge, siger Morten Fauerby Thomsen.
CARE om CARE
CARE Danmark er med i CARE International, der som verdens tredjestørste humanitære hjælpeorganisation når ud til 55 millioner fattige med udviklingsprojekter og hjælpeprogrammer i 66 u-lande.
CARE Danmark er en af de førende humanitære organisationer, når det gælder katastrofeforebyggelse og hjælp til at tilpasse landbrug i udviklingslandene til klimaforandringerne.
Yderligere oplysninger hos journalist og pressekoordinator, Marie Sisse Brown, Tlf. mobil: 20 67 77 79 og e-mail [email protected]