Her fremgår det, at bistanden på sigt skal hæves til 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). I dag ligger den på 0,7 procent efter Venstre-regeringens drakoniske besparelser.
Det har skabt begejstring hos de røde partier på Christiansborg. Både SF, Alternativet og Enhedslisten bakker op om de Radikales forslag. Men hos Socialdemokratiet vil man ikke udtale sig om, hvorvidt udviklingsbistanden skal højere op.
“Vi har en holdning om, at der er skåret utrolig brutalt i udviklingsbistanden, men sådan som det politiske landskab ligger nu, er der ikke flertal for at gøre andet, så vi går ikke i finanslovsforhandlinger før der er en realistisk mulighed for, at vi også kan få noget ud af det”, siger Mette Gjerskov til DR online.
Men hvad er jeres holdning til u-landsbistanden – skal den op eller ned?
“Vi går ikke ind i finanslovsforhandlinger på nuværende tidspunkt”, lyder det fra Gjerskov.
Ø: Slapt og dumt
Dermed er Socialdemokratiet det eneste parti i rød blok, der ikke fuldt og holdent bakker op om, at 1 procent af BNI skal gå til udviklingsbistand.
Her er en oplagt mulighed for at distancere sig fra regeringens nedskæringer og dermed markere en klar linje i rød blok, mener Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl.
Han kalder Gjerskovs henvisning til finanslovsforhandlingerne for 'slapt og dumt' og fastholder, at partiet skylder danskerne et svar.
“De (Socialdemokratiet red.) er nødt til at sige til befolkningen og til de folk, der interesserer sig for udviklingsbistanden, hvad deres mål er”, siger han.
Loft på udviklingskroner til Danmark
I dag forlader ca. 30 procent af udviklingsbistanden aldrig Danmark. Pengene går i stedet til modtagelse af flygtninge i Danmark. Men det vil de Radikale lave om på med det nye udspil.
Derfor foreslår de, at maksimalt 10 procent af udviklingsbistanden må gå til modtagelse af flygtninge eller andre udgifter afholdt i Danmark.