“Danish Foreign Policy Yearbook 2007” er udkommet. Årbogen er redigeret af Nanna Hvidt, direktør i Dansk Institiut for Internationale Studier (DIIS) og Hans Mouritzen
2 udenrigspolitiske begivenheder prægede i særlig grad 2006: Sagen om Muhammed-tegningerne, der officielt er karakteriseret som den største udenrigspolitiske krise siden 1945, og afslutningen på Danmarks blot fjerde medlemskab af Sikkerhedsrådet siden FNs oprettelse umiddelbart efter Anden Verdenskrig.
De 2 begivenheder er omdrejningspunkt for Danish Foreign Policy Yearbook 2007, der indeholder 4 store artikler:
– Den traditionelle artikel om dansk udenrigspolitik af udenrigsministeriets direktør, Ulrik Federspiel.
– Tidligere FN-ambassadør Ellen Margrethe Løj skriver om afslutningen af Danmarks medlemskab i Sikkerhedsrådet.
– Jean Monnet Professor Henrik Larsen, Københavns Universitet, behandler krisen om Muhammed-tegningerne i dansk udenrigspolitik og en mulig ny balance mellem EU og USA.
– Ph.d. Helle Rytkønen, Stanford University, sammenligner krisens forløb i Danmark og i USA.
Årbogen kan downloades gratis fra DIISes hjemmeside
www.diis.dk/sw37793.asp
Om de 4 artikler:
Denmarks Membership of the UN Security Council: What Came out of it?
Ellen Margrethe Løj
I denne artikel afdækkes resultater og erfaringer fra Danmarks medlemskab af FNs Sikkerhedsråd 2005-06. Der fokuseres særligt på de store danske opgaver, herunder formandskaber for Komitéen for Terrorbekæmpelse og Liberia-sanktionskomitéen, det danske lederskab i oprettelsen af FNs nye Fredsopbygningskommission samt Danmarks arbejde for at bringe tragedien i Sudan til ophør.
The Cartoons Crisis in Danish Foreign Policy: A new Balance between the EU and the US?
Henrik Larsen
Artiklen belyser, hvordan Danmark forsøgte at inddrage USA og EU i den store danske udenrigspolitiske krise og hvordan disse 2 hjørnestene i dansk udenrigspolitik positionerede sig i striden. På denne baggrund undersøges, hvorvidt sagen om Muhammed-tegningerne har affødt en gentænkning af EUs og USAs rolle i dansk udenrigspolitik. Hovedkonklusionen er, at sagen ikke har affødt en gentænkning af deres rolle, selv om betoningen af EUs betydning i nogle sammenhænge er øget.
Drawing the Line: The Cartoons Controversy in Denmark and the US
Helle Rytkønen
Artiklen sammenligner, hvordan sagen om Muhammed-tegningerne udspillede sig i Danmark og USA og belyser, hvordan den amerikanske regering efterhånden godtog den danske statsministers udlægning af krisen som en kamp for ytringsfriheden under truslen fra fundamentalistiske muslimer.
Både USA og Danmark cementerede derigennem forestillingen om Vesten som beskytter af fundamentale menneskerettigheder og religiøs tolerance. Ironisk nok lukkede dette munden på de danske muslimer, der angiveligt var kommet til et land med ytringsfrihed. Artiklen afsluttes med en fortolkning af en af tegningerne, som udtrykker et mere nuanceret syn på, hvad det vil sige at være vestlig muslim.
Udover artiklerne rummer publikationen en samling af officielle taler, der har markeret dansk udenrigspolitik i 2006, økonomiske nøgletal og meningsmålinger vedrørende delelementer af dansk udenrigspolitik samt til slut en bibliografi over engelsk, fransk og tysk-sprogede publikationer om bogens emne udgivet i 2006.