Udenrigsministeriet offentliggjorde torsdag en dansk Centralasien-strategi, der fastlægger de overordnede retningslinjer for dansk politik i forhold til de 5 stater i den store region, skriver ministeriet på sit website.
Strategien indeholder ligeledes generelle prioriteter for den danske bistand til regionen. Desuden kan man læse om den politiske og økonomiske situation i Centralasien. Strategien rummer en kort redegørelse for EUs Centralasien-strategi, der udgør den overordnede ramme for EU-landenes politik i forhold til Centralasien.
Udarbejdelsen af en dansk Centralasien-strategi hænger sammen med regionens voksende internationale betydning. Især Kasakhstan og Turkmenistan rummer store energireserver. Disse lande vil kunne bidrage til at dække EU’s voksende energibehov.
Tadsjikistan, Usbekistan og Turkmenistan grænser op til Afghanistan, og udviklingen i disse stater har derfor betydning for udviklingen i Afghanistan.
Fra en dansk og europæisk synsvinkel er Centralasiens stabilitet og demokratiske udvikling også af betydning på grund af regionens relative nærhed til Europa. Det er derfor i dansk interesse at bidrage til den internationale indsats i Centralasien.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har for nylig været på besøg 2 gange i regionen, først i Kasakhstan d. 23.-25. juni og aktuelt i Tadsjikistan d. 8.-9. oktober.
Danmarks bidrag til den internationale indsats i Centralasien sker via aktiv deltagelse i udformningen og gennemførelsen af EU- og OSCE-tiltag i forhold til de centralasiatiske lande.
Danske regering vil videre i perioden 2009-12 som udgangspunkt bidrage med 24 mio. kr. i bilateral bistand, med fokus på menneskerets-, demokratiserings- og antiradikaliserings-indsatser i Kirgisistan og Tadsjikistan. Der vil bl.a. blive givet støtte til NGO-netværk i disse lande.
Hertil kommer ca. 3 mio. kr. i støtte til Kasakhstan på menneskerets- og demokrati-området i forbindelse med Kasakhstans OSCE-formandskab i 2010. Det er positivt, at Kasakhstan har påtaget sig at gennemføre reformtiltag i anledning af det vigtige OSCE-formandskab.
Hensigten er, at den danske støtte skal fremme civilsamfund, demokratiske institutioner og respekten for menneskerettighederne i centralasiatiske lande.
Dermed kan Danmark forhåbentlig også bidrage til, at radikaliseringstendenser holdes i ave, at konflikter i landene og i regionen løses med fredelige midler, og at de centralasiatiske lande i højere grad orienterer sig mod europæiske værdier, anføres det.
Centralasien-strategien kan downloades på
http://www.um.dk/NR/rdonlyres/5FFA1880-B8D5-4D4D-8B00-2C222CD2528F/0/Centralasienstrategi.pdf