Så vil også Tjekkiet yde bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter 7 måneders parlamentarisk tomgang, som sluttede i januar, har det tjekkiske parlament nu godkendt en ny regering, der får aristokraten Karl Schwarzenberg som udenrigsminister og minister for udvikling.

Det betyder bl.a., at der igen kan komme gang i en proces, mange i det tjekkiske bistandsmiljø håber vil ende med etablering af en organisation, hvor tjekkisk udviklingsbistand samles, administreres og evalueres, skriver Danidas månedsavis, “Udvikling” i sit seneste nummer, der netop er kommet på gaden.

Tjekkiet ligger i dag forrest i det nye Europa, når det kommer til udviklingsbistand. Men med nuværende 0,11 pct. af BNP, står det allerede nu klart, at det bliver svært at nå målet på 0,17 pct. i 2010, som blev sat ved Tjekkiets indlemmelse i EU i maj 2004.

Med et heftigt stigende BNP og presset af andre EU-opgaver har Tjekkiet lavet sin egen målsætning om mere beskedne 0,13 pct. i 2009.

Også valget af programsamarbejdslande har fået flere i bistandsmiljøet til at løfte øjenbrynene. For af Tjekkiets 8 programlande er de 6 asiatiske og sydøsteuropæiske.

Lederen af en af Tjekkiets største bistands-NGOer, People in Need, Simon Pánek, efterlyser flere mindre udviklede lande i Afrika syd for Sahara. En ide langt fra alle er enige i:

– Det er kun naturligt at vælge lande, man deler en historie med, mener Dagmar Kuchtová, vicechef for Tjekkiets Industriforbund.

Flertallet af Tjekkiets 8 programlande er således gamle socialist-stater. De 8 lande er Angola, Bosnien-Herzegovina, Yemen, Moldova, Mongoliet, Serbien-Montenegro, Vietnam og Zambia.

Læs mere i Udvikling