Sådan anvendes de 300 mio. kr. i dansk støtte til ofre for flodbølgen
Regeringens beslutning om at yde dansk bistand for 300 mio kr. til især Indonesien og Sri Lanka vil blive udmøntet som følger:
200 mio. kr. til katastrofebistand
Der er i løbet af den første uge efter katastrofen ydet ca. 100 mio. kr. til akutte nødhjælpsindsatser, med særlig henblik på at sikre rent drikkevand. Bistanden er primært ydet i form af støtte gennem danske nødhjælpsorganisationer (især Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp og ADRA), til finansiering af Beredskabssstyrelsens og forsvarets indsats, til anskaffelse af vandrensningsanlæg, og som støtte til den humanitære indsats i katastrofeområdet gennem internationale organisationer, herunder især UNICEF og Verdensfødevareprogrammet (WFP).
På foranledning af udviklingsminister Bertel Haarder har Folketingets Finansudvalg den 4. januar godkendt en bevilling på andre 100 mio. kr. til finansiering af yderligere nødhjælpsindsatser.
De i alt 200 mio. kr. til nødhjælp afholdes af bevillingen til ekstraordinære humanitære indsatser (katastofebevillingen), som på den netop vedtagne finanslov for 2005 er på knap 500 mio. kr., og hvis udmøntning altid beror på de konkrete humanitære behov i årets løb.
I lyset af den meget store bevilling til nødhjælp til Sydøstasien her ved årets begyndelse – vil regeringen være indstillet på at forhøje katastroferammen, som foreløbigt er på de nævnte knap 500 mio. kr., såfremt der bliver behov for flere penge til katastrofer senere på året. Statsministeren understregede, at der ikke ville blive taget penge fra nødlidende i Afrika eller andre steder for at finansiere nødhjælpsindsatsen i Sydøstasien.
100 mio. kr. til genopbygningsindsatser
Regeringen vil herudover yde i alt 100 mio. kr. til genopbygningsindsatser, fordelt med 50 mio. kr. til Indonesien og 50 mio. kr. til Sri Lanka. Også her vil fokus ikke mindst være på sikring og genopretning af vandforsyningen efter katastrofen. De konkrete bistandsindsatser vil blive nærmere planlagt over de kommende uger, og udviklingsminister Bertel Haarder vil ansøge Finansudvalget om midler hertil, når planlægningen er mere fremskreden, og indsatserne er aftalt med de pågældende landes myndigheder og koordineret med andre donorer.
De 100 mio. kr. til genopbygningsindsatser finansieres af bistandsmidler, der ikke blev forbrugt i 2004 og derfor efter reglerne overføres til efterfølgende år. De ikke-forbrugte midler skyldes en langsommere gennemførelse af planlagte bistandsindsatser end oprindelig påregnet. Konkret drejer det sig om mindreforbrug i Bolivia (ca. 65 mio. kr.), samt den bilaterale genopbygningsbistand i Irak (ca. 22,5 mio. kr.) og overgangsbistanden til Gaza/Vestbredden (ca. 15 mio. kr).
120 mio. kr. til særlige miljøindsatser
Udover de 300 mio. kr. til katastrofe- og genopbygningsindsatser har regeringen også besluttet at omprioritere ca. 120 mio. kr. inden for den særlige miljøbistand til genopretning af de miljømæssige konsekvenser af flodbølgen, herunder ødelagte kystzoner og vandressourcer.
Miljøindsatsen i Indonesien vil derfor blive fremskyndet og forøget, således at der allerede i 2005 iværksættes et program til 100 mio. kr. Denne udvidede indsats vil fokusere på de områder, der især er påvirket af flodbølgen, særlig det nordlige Sumatra med mulige indsatser indenfor vandforsyning og sanitet, vandressourceforvaltning, affaldshåndtering, samt kystzone- og naturressourceforvaltning.
I Thailand er et projekt til ca. 50 mio. kr. til byudvikling under forberedelse. Det vil blive drøftet med Thailand om en del af denne bevilling (ca. 20 mio. kr.) vil kunne omprioriteres til indsatser i katastrofeområdet enten indenfor byudvikling eller inden for andre miljømæssige områder, som Thailand måtte have behov for i lyset af flodbølgen.