Sådan er ukendte Stairway – den lille NGO, der slog de store

Forfatter billede

Der er langt fra de veludstyrede kontorer og mange medarbejdere hos de store u-landsforeninger og så til lille Stairway Danmark, som onsdag aften vandt DR 3s konkurrence om den mest oversete tabersag herhjemme – sexmisbrug af børn i Filippinerne.

Sekretariat og administration ligger hos et bestyrelsesmedlem, der bor i Vordingborg. Han hedder Nils Vilsbøl og har været med fra stiftelsen af foreningens danske aflægger i 1993.

Nils Vilsbøl “varetager sekretariatsfunktioner herunder medlemskontakt og medlemsregistreringer. Endvidere lægger Nils officiel adresse til Stairway Danmark”, står der på Stairway Danmarks hjemmeside.

Til daglig er han skoleleder på Vintersbølle Skole i byen med Gåsetårnet.

Så meget for det store sekretariat, som mange andre NGOer råder over.

Arbejdet foregår på “god gammeldags” manér, drevet frem af ulønnede ildsjæle.

Blandt dem er et kendt ansigt i u-landsmiljøet, nemlig Tune Nyborg, der er foreningens formand og bl.a. huskes fra seks år som kommunikationsmand i NGO-samvirket Civilsamfund i Udvikling (CISU) – førhen Projektrådgivningen med sæde i Århus.

U-landsnyt.dks “gave” til den vindende tabersag er ganske enkelt denne omtale fra foreningens netsted.

STAIRWAY DANMARK – For børns rettigheder – mod sexmisbrug af børn

Stairway er en uafhængig organisation, der arbejder for at styrke børns rettigheder og bekæmpe sexmisbrug af børn i Filippinerne og andre lande.

Stairway driver et børnehjem og et træningscenter i Filippinerne. Herfra uddanner vi hvert år tusindvis af lærere, politifolk og socialarbejdere i at sikre børn mod misbrug og overgreb.

Stairway samarbejder tæt med vores eget netværk af 40 børneorganisationer i Filippinerne. Vi træner desuden andre NGOer i bl.a. Vietnam, Nepal, Bangladesh, Thailand, Indonesien og Pakistan.

Om Stairways arbejde og historie

Stairway Foundation Inc. er en uafhængig organisation, som i 1990 blev stiftet af danske Lars Jørgensen og amerikanske Monica Ray. Stairway Danmark er organisationens danske støtteforening, som gennem årene har bidraget med penge, råd, eksperthjælp, venskab og mange gode stunder.

Stairways grundidé er, at alle mennesker rummer ressourcer, drømme og muligheder for udvikling. For at kunne udfolde disse muligheder har ikke mindst børn brug for omsorg, beskyttelse og uddannelse.

Stairways rehabiliteringscenter ligger på en skov-klædt skråning tæt på de kendte turistområder på øen Mindoro i Filippinerne, hvor mange danskere har holdt ferie.

Tre indsatsområder

Arbejdet foregår på tre måder:

* Direkte hjælp og rehabilitering af gadebørn fra hovedstaden Manila. Børnene får ophold, pleje og uddannelse på Stairways rehabiliteringscenter.

* Oplysningsarbejde om børns rettigheder og seksuelt misbrug af børn. Det sker gennem bl.a. kurser, workshops, undervisningsmaterialer, tegnefilm og teater.

* Uddannelse, erfaringsudveksling og netværksopbygning blandt socialarbejdere, lærere, myndighedspersoner og sociale organisationer i Filippinerne.

Stairway rehabiliteringscenter

Der er ca. 100.000 gadebørn i Manila. Mange har været udsat for omfattende fysiske overgreb og seksuelt misbrug, og det hårde liv på gaden har tvunget de fleste ud i stofmisbrug og kriminalitet.

Der bor normalt ca. 15 tidligere gadebørn på Stairway. En del har siddet i landets barske fængsler og er mærket heraf, mens andre ved ankomsten har tuberkulose, som de behandles for.

På centret får børnene omsorg, undervisning og hjælp til at overvinde deres traumatiske oplevelser gennem bl.a. kreativt terapeutisk arbejde og psykologisk bistand.

Efter en periode på Stairway sluses børnene ud til familie eller til andre organisationer, der kan sikre dem en rimelig opvækst og fortsat skolegang.

Kampen mod sexmisbrug

Stairway er stærkt engageret i kampen mod seksuelt misbrug af børn, både i Filippinerne og i hele Sydøstasien.

Indsatsen sker bl.a. gennem om omfattende kursusvirksomhed, hvor tusindvis af socialarbejdere, politifolk, lærere, præster osv. får viden om børns rettigheder og forebyggelse af seksuelt misbrug af børn.

En højt prioriteret opgave er at udvikle undervisnings- og kampagnemateriale om sexmisbrug af børn, bl.a. tegnefilm, teaterforestillinger og lærebøger.

Stairway samarbejder tæt med både myndigheder og NGO’er omkring børns rettigheder. Blandt vores partnere er Centre for the Prevention and Treatment of Child Sexual Abuse, CPTCSA, i Manila, Childhope Philippines, Justice for Children Int., CORDAID, UNICEF, Microsoft, Danida m.fl.

Aktiviteter i lokalområdet

Samtidig har Stairway et lokalt scholarship-program, som sikrer ca. 60 børn fra fattige familier en skolegang, ligesom Stairway søger at stimulere uddannelse og skabelse af arbejdspladser i lokalområdet.

Stairways medarbejdere

Stairways faste stab på godt 25 mennesker som omfatter bl.a. lærere, socialarbejdere, en psykolog og en kunstner.

En del af medarbejderne er knyttet til centret på Mindoro. Andre arbejder med oplysnings- og kursusvirksomhed. Desuden arbejder en række unge, der selv har en fortid på gaden, som juniorstaff, ligesom der ofte arbejder unge voluntører fra Vesten på centret.

Stairways ledelse og filippinske bestyrelse arbejder målrettet på at forankre projektet lokalt, så det på længere sigt kan køre videre med filippinsk ledelse og styring – men fortsat med økonomisk støtte fra Danmark og andre lande.

Hvem finansierer arbejdet?

Det koster ca. 2,5 mio. kr. om året at drive Stairway. Hertil kommer særlige udgifter til oplysningsvirksomhed og kampagner.

De vigtigste faste sponsorer er tyske Kindernothilfe, canadiske Leger Foundation, Rødkilde Gymnasium i Vejle, Danida og foreningen Stairway Danmark.

Desuden får vi støtte fra en lang række enkeltpersoner, virksomheder, fonde og NGO’er i både Danmark og mange andre lande.

Danmarks-mester?

Om Rødkilde i Vejle skrev en lokal avis i november i fjor:

Hvert år siden 1994 har eleverne på Rødkilde Gymnasium samlet ind til Stairway på Filippinerne.

Med så stor succes, at man med rette kan betegne skolen som danmarksmester i velgørenheds-indsamling.

Sidste år sendte skolen 200.600 kroner til Filippinerne, og i år (2013) har eleverne tjent hele 210.000 kroner til Stairways arbejde.

Det er 240 kroner per elev.

Personer

Formanden Tune Nyborg

Tune Nyborg (54) kom i forbindelse med Stairway i 2003 og faldt fuldstændig for projektets arbejde og ånd. Han blev valgt ind i bestyrelsen året efter og er i foråret 2011 blevet valgt som formand for foreningen.

Han har haft ansvaret for bl.a. hjemmeside og blad frem til 2009 og arbejder nu med fundraising og projektudvikling.

Tune Nyborg er uddannet journalist og ba.scient.pol. og var først kommunikationskonsulent siden kommunikationskoordinator i Projektrådgivningen – nu CISU- i Århus fra 2007 til 2013. Bor i Beder ved Århus

Claus Abildgaard, som repræsenterede Stairway i Tabersagen på TV

Claus Abildgaard har været medlem af Stairways bestyrelse siden begyndelsen. Først var han kasserer i en årrække og har nu overtaget ansvaret for fundraising.

Han er uddannet folkeskolelærer og arbejder på Fuglsanggårdsskolen i Virum og som fodboldtræner i Lundtofte Boldklub. Bor i Lundtofte nær Virum.

Man kan læse meget mere på StairwayFoundation Inc. engelske hjemmeside med gennemgang af historie og aktiviteter:
http://www.stairwayfoundation.org/stairway/index.php/About-Us/brief-history.html