Sejr i kamp mod sovesyge i Den Centralafrikanske Republik

Redaktionen

Det er lykkedes Læger uden Grænser (MSF) på fem år at nedbringe udbredelsen af afrikansk sovesyge i den Centralafrikanske Republik fra omkring ti procent til 0,5 procent. MSF har netop overdraget sit program til landets sundhedsministerium, skriver MSF online.

I de fem år MSF har drevet sit sovesygeprogram i Haut Mbomou, har organisationen gennemført 76.000 diagnostiske tests og behandlet flere end 1.500 mennesker for den dødelige sygdom.

Projektet, som MSF har drevet sammen med det lokale sundhedsministerium og ‘the National African Trypanosomiasis Programme’ (PNLTHA), opsporede patienter i og udenfor sundhedssystemet ved hjælp af mobile nødhjælpshold, gennemførte effektiv behandling og fulgte patienterne efter behandling.

Samtidig blev der anvendt ny, forbedret medicin uden de alvorlige – ofte dødelige – bivirkninger, som tidligere medicin havde.

Med op til 10 procent smittede med sovesyge var den Centralafrikanske Republik det hårdest ramte land i verden, efterfulgt af DR Congo og Angola.

Det skønnes, at omkring 60 millioner mennesker risikerer at få afrikansk sovesyge i udviklingslandene, og at omkring 60.000 dør af sygdommen hvert år.

Af de omkring 400.000 nye tilfælde årligt bliver kun 40.000 diagnosticeret og behandlet.

Kilde: www.msf.dk