Sidste udkald for et af verdens mest truede pattedyr

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Et af verdens mest truede større pattedyr, den nordlige afart af det hvide næsehorn, der lever i Afrikas nordlige halvdel, er blevet decimeret med 50 procent i løbet af de seneste 14 måneder, vurderer Den internationale Naturbeskyttelsesunion, IUCN, i Schweiz.

Ifølge IUCN er der mellem 17 og 22 dyr tilbage i næsehornenes sidste hjemsted i Garamba Nationalparken i Den Demokratiske Republik Congo. Dermed er mellem 14 og 19 af de store tykhuder forsvundet siden seneste registrering i april sidste år, skriver Politiken lørdag.

Et stigende antal grupper af krybskytter, heriblandt nogle fra nabolandet Sudan, er set i nationalparken, og adskillige parkvagter er ifølge BBC dræbt i forsøget på at stoppe bandernes slagtninger af de store pattedyr.

IUCN siger, at en akut indsats for at redde den resterende bestand er nødvendig, og unionen foreslår bl.a. et større vagtkorps til at overvåge nationalparken.

For godt 40 år siden var der anslået 2.250 hvide næsehorn fordelt over 5 lande i den nordlige halvdel af Afrika. Syd for Ækvator findes der fortsat en pæn bestand. Her var for godt 100 år siden omkring 50 dyr, men i dag er der over 11.000, anfører Politiken. Det er først og fremmest Sydafrika, der har sikret denne bestand.

Det hvide næsehorn kaldes også det bredsnudede næsehorn – i modsætning til det spidssnudede eller sorte næsehorn. Den første er mest græsæder, mens den sidste i højere grad tager blade fra Afrikas tornefulde træer. Det sorte næsehorn optræder i dag i betydeligt færre antal end det hvide på grund af den store sydlige bestand.