Siemens arbejder ulovligt i det marokkansk-besatte Vestsahara

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Peter Kenworthy

En dansk afdeling af det tyske multinationale firma, Siemens, har fået en ordre på 22 vindmøller til en vindmøllepark i det marokkansk-besatte Vestsahara.

Der er tale om en del af en større ordre fra marokkanske Nareva Holding.

”Vindmølleparken forventes at være i kommerciel drift i sommeren 2013”, og ordren omfatter ”levering, installation og idriftsættelse af vindmøllerne, samt en 5-årig service-kontrakt”, står der i en pressemeddelelse fra Siemens.

Problemet med ordren er, at al handel med ressourcer fra besatte områder som Vestsahara er ulovlig ifølge international lov, uden at landets oprindelige befolkning, Saharawierne, er indforstået med og profiterer af denne handel.

Og det gør Saharawierne ikke, forsikrer Vestsaharas befrielsesfront, Polisarios, danske repræsentant, Abba Malainin.

”Saharawierne er ikke blevet konsulteret i denne handel mellem Nareva Holding og Siemens’ afrikanske afdeling i Danmark. Nareva har ingen ret til at handle i vores ulovligt besatte land, fordi de handler med resurser og jord som de ikke ejer”, gør han gældende.

Siemens har ellers lovet at koncernens arbejde ikke bryder international lov ved at tilslutte sig FNs Global Compact, der bl.a. foreskriver de tilsluttende firmaer at “støtte og respektere beskyttelsen af internationalt forkyndte menneskerettigheder” samt ”sikre at de ikke medvirker til menneskerettighedsbrud”.

”Siemens har utvetydigt forpligtet sig til at overholde Global Compacts ti principper”, skriver Siemens i en rapport om organisationens arbejde fra 2010. ”Vi har forpligtet os til at overholde menneskerettighederne, … samt sikre at disse basale rettigheder også overholdes af vores forsyningskæde og underleverandører”.

Menneskeretsvagthunden Human Rights Watch taler bl.a. om, at de marokkanske myndigheder i Vestsahara ”ustraffet” overtræder menneskerettighederne, og at der er ”beviser på tortur og alvorlig mishandling” af lokalbefolkningen. International Crisis Group taler om Marokkos ”uforholdsmæssige brug af magt” og ”vilkårlige anholdelser”.

Ud over mere eller mindre indirekte forårsage brud på Saharawiernes menneskerettigheder har handel med det besatte Vestsahara en mere konkret effekt på ikke bare Vestsahara, men hele regionen.

”Al handel med det besatte Vestsahara er en legitimering af Marokkos illegale besættelse af Vestsahara”, siger Morten Nielsen fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt, som sendte et brev til Siemens i fredags for at påpege dette.

”Handlen er desuden med til at underminere fredsprocessen mellem Saharawierne og Marokko, og dermed med til at opretholde og forstærke den splid der er i en region der er delt i dette spørgsmål. Dette kan være med til at destabilisere et område der ligger lige syd for EU’s grænser”.

Peter Kenworthy er cand.scient.soc. og tilknyttet NGOen Afrika Kontakt