Den danske fotograf Kim Thue er nu aktuel med en udstilling og en bog med titlen ”Død Trafik”, der dokumenterer hans ophold i Sierra Leone.
Det skriver Atlas Magazine på deres hjemmeside.
De sort/hvide billeder er produktet af 10 måneder, hvor danskeren var bosat i hovedstaden Freetown. Først i 2010 arbejdede Kim Thue i et halvt år for forskellige internationale velgørenhedsorganisationer i Freetown, en by som blev grundlagt i 1787 som hjemsted for befriede slaver.
Selvom landet er rigt på naturlige ressourcer som diamanter, guld, platin og andre dyrebare mineraler, lever Sierra Leones befolkning i ekstrem fattigdom.
Landet er desværre i dag mest kendt for den rædselsvækkende borgerkrig, der rasede fra 1991 til 2002 og kostede flere en 50.000 civile livet, for ikke at nævne de mere 200.000 sårede og næsten 2 millioner flygtninge.
Uden at still for mange spørgsmål
I 6 måneder brugte Kim Thue sin fritid fra arbejdet i Freetown på at hænge ud med de lokale folk, især i områder hvor vesterlændinge ikke befandt sig.
Så begyndte han gradvist med sin kameralinse at fange øjeblikke i forskellige personers hverdage – uden at stille for mange spørgsmål.
Da han arbejdede med analogt udstyr kunne han ikke umiddelbart se fotografierne, og havde derfor ikke en klar idé om, hvilken form foto-projektet ville tage.
Det var først da han rejste hjem til London nogle måneder senere og fremkaldte billederne, at han begyndte at få overblik over projektet.
”Mere end noget andet stræber projektet efter at belyse den kolossale menneskelige vitalitet og styrke som jeg overalt fandt imellem den overvældende råhed og ubarmhjertighed i byen,” sagde han.
Urbane tragedier og skrøbelig integritet
Med fotografierne havde Kim Thue “ingen klar historie at fortælle, ingen skjult politisk agenda eller specifikt humanitært emne at udpege.”
Ganske enkelt, sagde han, er arbejdet “en fotografisk akkumuleret sekvens af personlige urbane tragedier, skrøbelig integritet og indgående tilfældige møder.”
”Jeg håber at de som ser på billederne følelsesmæssigt kan tune ind på noget der rammer en nerve uden at billederne opfattes som noget der vil presse sig på.”
Han kaldte den fotografiske serie af de krigsramte individer “Freetown Fifty”. Den vakte interesse i Europa, med tal om en eventuel bog, og i 2011 rejste Kim Thue tilbage til Sierra Leone for at færdiggøre projektet.
Livets umiddelbarhed
Til trods for det hårde liv han var vidne til i Freetown, var oplevelsen beundringsværdig og en fornøjelse for fotografen.
“Når man tager landets historie i betragtning, havde de folk som jeg mødte en beundringsværdig lyst til at leve i øjeblikket. Den umiddelbarhed var en fornøjelse at arbejde med som fotograf og noget som jeg tror billederne i sidste ende har haft stor fordel af,” sagde Kim Thue.
En kort film om bogen kan ses på fotografens hjemmeside: http://www.kimthue.com
Bogen ”Død trafik” (”Dead traffic”), der inkluderer 12 sider interviews på engelsk, udgives af det tyske forlag Dienacht, som er specialiseret i fotografi. Den bliver udgivet i april måned.
Begrænset udgave
Forlaget bemærker at bogen er produceret i begrænset udgave af kun 1000 hånd-nummererede eksemplarer. Bogen kan forudbestilles på forlagets hjemmeside:
http://www.dienacht-magazine.com/publishing/
I forbindelse med bogudgivelsen udstilles fotografierne på Freelens galleri i Hamburg fra d. 29 marts til d. 18 maj. www.freelens.com/
Kim Thue er født i 1980 og opvokset i Grindsted i Jylland. Siden 1998 har han været bosat i England, hvor han i 2006 opnåede en BA (Hons) i Editorial Photography fra University of Brighton.