KOMMENTAR
Af Jann Sjursen
generalsekretær for Caritas Danmark
2015 blev for en stund kontant virkelighed for danskerne, da regering og
Folketing genoptog arbejdet efter sommerferien.
En plan for dansk økonomi, 2015-planen, forudså et sådant økonomisk råderum, at skattelettelser og kvalitetsløft i velfælden til milliarder af kroner for alvor blev sat på dagsordenen i Danmark.
De såkaldte 2015-mål, der drejer sig om velfærden i udviklingslandene, har til gengæld ikke for alvor åbnet op for pengeposen – og da slet ikke i Danmark, der nærmest er gået den modsatte vej siden 2015-målene blev vedtaget i år 2000
af FN.
Pengene til verdens fattigste er blevet færre jo rigere vi er blevet, og den danske u-landsbistand er nu nede på 0,8 procent af BNI (bruttonationalindkomsten).
FNs 2015-mål handler om, at fattigdommen i verden skal halveres inden 2015. Det var faktisk et realistisk mål i år 2000, forudsat de nødvendige beslutninger blev taget af verdenssamfundet.
Midtvejs må vi konstatere, at målene ikke bliver nået – og da slet ikke for Afrikas vedkommende.
Det er der mange grunde til: Indsatsen i Syd i forhold til bekæmpelse af korruption og sikring af god regeringsførelse har f.eks. ikke været tilstrækkelig. Omvendt har midlerne fra Nord og indsatsen på det handelsmæssige område været mangelfuld.
Selv om der er lyspunkter, og Asien som helhed kommer godt ud på halvvejen, ser det sort ud. Fortsætter vi i samme tempo som hidtil, når vi først 2015-målene om 110 år!
Der er med andre ord langt igen, før fattigdommen i verden er historie, anfører tidl. minister og partiformand Jann Sjursen.
Lederartiklen står i seneste udgave af bladet Caritas Nyt (for oktober). Caritas er den katolske hjælpeorganisation i Danmark