Sygeplejerske Ann-Sophie Iuel-Brockdorff rejste fredag til DR Congo, hvor hun de næste 6 måneder skal være medicinsk ansvarlig for Læger uden Grænsers (MSF) projekt i Mitwaba i Katanga-provinsen.
Her skal hun være med til at forbedre sundheds- og ernæringstilstanden for de mange internt fordrevne flygtninge, der er i området. Desuden skal hun uddanne det lokale sundhedspersonale og vurdere sundhedsbehovene hos befolkningen i det urohærgede land.
30-årige Ann-Sophie Iuel-Brockdorff skal først og fremmest arbejde på MSFs projekt i Mitwaba, hvor man yder medicinsk og ernæringsmæssig hjælp til de mange hjemstavnsfordrevne. Desuden skal hun koordinere et nyt MSF-projekt i Sampwe og analysere statistikker over patienter for at vurdere befolkningens behov og starte nye initiativer.
– Det kan være, vi finder ud af, at mange kommer til klinikken med malaria, så vi skal uddele myggenet, og det kan også være, vi bliver nødt til at starte en vaccinationskampagne. Der er næsten altid sygdomme som mæslinger eller polio, når mange mennesker er samlet på ét sted efter at være blevet fordrevet, siger Ann-Sophie Iuel-Brockdorff.
Trods den officielle fred i 2003 har kampe betydet, at titusinder er drevet på flugt i hele Katanga-provinsen og nu bor i lejre, bl.a. i og omkring Mitwaba. Den langvarige konflikt har kostet flere end 3 millioner livet, især på grund af sult og sygdom i krigens kølvand.
Det er langt fra første gang Ann-Sophie Iuel-Brockdorff rejser ud med Læger uden Grænser. I 2005 var hun både i Mali og den krigshærgede Darfur-region i Sudan, og hun har tidligere været i Burundi og Angola. Hun har indtil sin afrejse arbejdet som sygeplejerske på Rigshospitalets intensivafdeling.
På MSF-projektet i Mitwaba arbejder i alt 12 internationale og 120 lokalt ansatte nødhjælpsarbejdere. MSF har arbejdet i DR Congo siden 1981. Både i 2005 og 2004 toppede kæmpelandet i Afrikas midte MSFs liste over verdens mest oversete humanitære kriser.