Af Peter Kenworthy
NGOen Afrika Kontakt
Skolelederne i Swaziland, et lille enevældigt kongedømme i det sydlige Afrika med lidt over en million indbyggere, truer med at lukke landets skoler på ubestemt tid på mandag. Dette sker som følge af gentagne uanmeldte besparelser på skoleområdet.
Skolelederne er især vrede over, at regeringen har undladt at betale til over 100.000 forældreløse og “sårbare’ børn”, som derfor ikke har råd til at gå i skole, samt at de forventes at gå ned i løn. Swaziland har så mange tusinde forældreløse børn på grund af det rekordhøje antal hiv-smittede i landet.
Mange i Swaziland vurderer dog, at regeringen ikke vil betale.
– Jeg tror ikke, at regeringen vil kunne betale pengene til den 21. juli, sådan som skolelederne har krævet, siger Dumezweni Dlamini, der er projektkoordinator for Foundation for Socio-Economic Justice, en organisation der søger at fremme bevidstheden om menneskerettigheder via borgeruddannelse.
Protesterne er som de fleste andre i det lille kongedømme sandsynligvis også en slet skjult protest mod landets enevældige styre, og imod den enorme fattigdom som 3/4 af indbyggerne slås med dagligt.
Forsøg på fredelige demonstrationer for demokratiske reformer og socioøkonomisk retfærdighed bliver oftest slået brutalt ned.
Ifølge Dumezweni Dlamini kan der forventes lignende protester i fremtiden. Han ser denne og andre lignende tiltag som et forsøg på at forene landets demokratibevægelse i kampen for demokrati og socioøkonomisk retfærdighed.
– Disse protester er blot begyndelsen på en massekampagne, mener han.
Swaziland styres af en lille meget rig elite med den enevældige kong Mswati III i spidsen og er ifølge bl.a. Freedom House “udemokratisk, korrupt og dårligt ledet”.
Den lille nation mellem Sydafrika og Mozambique er tæt på økonomisk sammenbrud, hvorfor man skærer ned på f.eks. skoler og offentligt ansattes lønninger – dog ikke på kongens forbrug.
Den Internationale Valutafond (IMF) har afvist at låne Swaziland penge, hvorfor styret går tiggergang hos nabolandet Sydafrika.
Sydafrika kræver dog efter sigende demokratiske reformer til gengæld for et lån, der vil sikre landet et økonomisk pusterum – demokratiske reformer som Swazilands konge indtil videre har afvist.