Somaliske bådflygtninge dræbt med kamphelikopter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Mindst 40 personer blev dræbt ved angrebet på båden, der havde 140 med ombord. Ifølge FN’s organisation for migration, IOM, er 80 blevet reddet og bragt til hospitaler i byen Hodeidah i Yemen.

Passagererne, børn, kvinder og mænd, var flygtninge fra Somalia, der har opholdt sig i Yemen og nu var på vej mod Sudan. 

I første omgang blev båden angrebet af en anden båd, har vidner forklaret til Røde Kors. Mandskabet forsøgte med lys og råb at gøre opmærksom på at det var en civil båd. Det lykkedes dog ikke og senere sluttede helikopteren sig til angrebet.

Det er endnu uvist hvor helikopteren kom fra. Men vidner forklarer at der var tale om en såkaldt Apache-helikopter, der produceres i USA og bruges af USA og dets allierede. Et af de lande er Saudi-Arabien, der for tiden er kraftigt involveret i borgerkrigen i Yemen.

Fra saudi-arabisk side lyder det dog at ingen af dets militære enheder har været i aktion i det pågældende område da angrebet skete.

Flygtningesituationen i regionen er meget kompliceret. Mange somaliere har søgt tilflugt i Yemen i løbet af den somaliske borgerkrig og statssammenbrud og Yemen har også fungeret som transitland for bl.a. somaliere, der forsøger at komme til de rige lande ved den Arabiske Golf for at finde arbejde. 

Men siden en koalition med Saudi-Arabien i spidsen gik ind i Yemens egen borgerkrig i 2015, har mange somaliske flygtninge set sig nødsaget til at flygte endnu engang – for nogles vedkommende tilbage til Somalia i mangel af bedre alternativer.