Somaliske flygtninge sulter i overfyldte lejre i Kenya

Redaktionen

Flere end 270.000 flygtninge fra Somalia mangler mad, vand og ordentligt husly i overfyldte lejre i grænsebyen Dadaab i det nordlige Kenya. Forholdene er så elendige, at mange af flygtningene overvejer at vende tilbage til krigszonen i Somalia, fortæller den internationale humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser.

På grund af de forværrede tilstande i Somalia er flygtningestrømmen til Kenya enorm. Op mod 5.000 mennesker kommer hver måned til Dagahaley, Ifo og Hagadera-lejrene, som er drevet af FN’s Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR). Hver lejr kan rumme 30.000 mennesker, men de huser i dag tre gange så mange.

22,3 procent af beboerne i Dagahaley-lejren er akut underernærede, viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har foretaget. Læger uden Grænser opfordrer UNHCR, internationale donorer og den kenyanske regering til at reagere på de skrækkelige forhold i lejrene.

”Situationen er simpelthen skandaløs”, siger Joke Ven Peteghem, landechef for Læger uden Grænser i Kenya. ”Flygtningene har risikeret alt for at undslippe kampene i Somalia. Nu overvejer nogle af dem at vende tilbage til Mogadishu i stedet for at dø en langsom død her. Der er nødhjælpsorganisationer i lejrene, men de er ikke i stand til at opfylde de voksende behov hos de krigstrætte flygtninge. Vi behøver handling nu!”

Siden Kenya officielt lukkede sin grænse mod Somalia, har registreringen af flygtninge været uorganiseret og alt for langsom.

”Lejrene er tidsindstillede bomber under folkesundheden. Efter alt hvad de mennesker har oplevet, hvordan kan vi så svigte deres mest basale behov?”, spørger Donna Canali, sygeplejerske hos Læger uden Grænser.

Læger uden Grænser begyndte arbejdet i Dagahaley-lejren i Dadaab i marts 2009. Her driver organisationen en sundhedsklinik for 25.000 af lejrens omkring 91.000 flygtninge. Klinikken foretager hver dag 150 ambulante konsultationer, driver et vaccinationsprogram, samt et ernæringsprogram for moderat og akut underernærede børn.

Kilde: Læger Uden Grænser