Søren Pind: Danmark er et hobbitland

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Arne Simonsen
medarbejder i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), artikel i DUFs seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag

Udviklingsminister Søren Pind (V) kalder Danmark et ’hobbitland’, der trues af snæversyn. Han mener, at danske unges kulturmøder i u-landene giver ny inspiration, der gavner alle.

På væggen i Søren Pinds ministerkontor vidner et stort verdenskort om Danmarks engagement i over 20 u-lande. Og i bogreolen minder biogra-fien om demokratiforkæmperen Hal Koch – DUFs stifter – om, at dialog og samfundsengagement har skabt demokrati og velstand herhjemme.

Netop dialog blandt unge er afgørende, hvis u-landene skal forvandles til velfungerende demokratier, mener Søren Pind.

– Når man prøver at flytte samfundet, er kulturmøder den vigtigste enkeltfaktor, man overhovedet kan tage i anvendelse. Og jo flere kulturmøder, man kan have, desto bedre er det, siger han.

Bramfri og antiautoritær

Masser af unge i foreningslivet har den slags kulturmøder, som Søren Pind taler varmt for i ministerkontoret på sjette sal.

Siden 1995 har omkring 40 danske børne- og ungdomsorganisationer således lavet projekter i Afrika, Asien og Latinamerika. Med støtte fra DUF og Udenrigsministeriet. Desuden har 300 danske og udenlandske unge været på DUFs ungdomslederkursus.

De unges kulturmøder har stor betydning i u-landsarbejdet, fastslår Søren Pind. Unge kan bl.a. bidrage til demokratiforståelsen:

– Danske unge har en mere bramfri, og som oftest progressiv, tilgang til, hvordan et samfund skal være orienteret. Den der antiautoritære tilgang – at unge også har lov til at ytre sig og deltage på alle niveauer – kan unge i udviklingslandene sagtens få noget ud af, siger 41-årige Søren Pind, der før ministerposten var kendt som Venstres frække dreng, der jævnligt trodsede partilinjen.

Taknemlig minister

Unges internationale engagement gavner ikke blot u-landene, siger Søren Pind, mens han skænker te af den sølvgrå kande og tager en chokolade fra porcelænsskålen på det mørke, stilfulde mødebord.

U-landsarbejdet sætter vores eget liv i relief, påpeger Søren Pind – noget han selv oplever efter ministerrejserne i de fattige og problemplagede lande:

– Jeg føler en dyb, dyb taknemmelighed, hver eneste gang, jeg kommer hjem. Taknemmelighed over at være født det her lille sted, som bedst er at sammenligne med Herred fra Ringenes Herre.

– Danmark er jo et hobbitland, hvor man kan stille børn ud i en barnevogn; hvor kvinder kan gøre, hvad de vil; hvor unge kan engagere sig; og hvor den flittige belønnes for sin indsats. Og den kontrast og den erindring er god for danske unge at få.

Hobbitland i fare

Søren Pind mener, at der er opstået en ny form for nationalisme i Danmark, hvor vi tager tingene for givet. Og det er en farlig indstilling, for vi er nødt til at udvikle vores samfund.

– Noget af det, som vores samfund savner allermest, er inspiration. Vi mangler viljen og troen på, at vi kan forandre ting selv. Og det kan kulturmøderne være med til.

– Vi kan lære, at livets eksistens faktisk er ret hårdt nogle steder, og at vi også kommer til at knokle. Vi skal gøre en ekstra indsats for at bevare og udvikle, det vi har. For ellers mister vi det. Ellers er det os, der er i den situation om 50-100 år, gør han gældende.

De kontakter og netværk, som danske unge opbygger i u-landene handler dermed også om erhvervsliv og nye vækstmuligheder.

– Mange udviklingslande er de næste emerging markets (nye eksport-markeder). Folk, der har indsigt i de steder, bliver en naturlig partner for virksomheder, som vil operere i de pågældende lande, anfører ministeren.

Unge spiller hovedrollen

Unge udgør en meget stor del af befolkningen i udviklingslandene. For mens der bliver færre og færre unge og erhvervsaktive i Danmark og Europa i de kommende årtier, er udviklingen omvendt i de fleste u-lande.

Dermed spiller unge en hovedrolle i den fremtidige udvikling i u-landene. Og her kan de danske, politiske ungdomsorganisationer i høj grad bidrage, vurderer Søren Pind.

Siden 2007 har danske politiske ungdomsorganisationer deltaget i et tværpolitisk samarbejde i Mellemøsten. Og erfaringerne er så gode, at de unge med fordel kan lave noget lignende i Afrika.

– Dét at danske unge engagerer sig i de her lande – f.eks. fortæller, hvordan deres egen ungdomspolitiske bevægelse er blevet til; hvordan vores form for pluralisme er; hvordan man respekterer sin politiske modpart og ikke slår hinanden ihjel – sådan noget gør stor nytte. Og efter Muhammed-tegningerne er dialogen jo blevet vigtigere end nogensinde.

Demokrati handler om liv og død

I u-landene handler demokratidebatten dog ofte om langt mere elementære spørgsmål, konstaterer Søren Pind.

– I udviklingslandene bliver demokrati et meget enkelt spørgsmål. Bliver jeg overhovedet hørt? Får jeg mad? Bliver jeg slået ihjel? Og alt hvad der kan gøres for at fremme tryghed og en mulighed for deltagelse blandt unge er al ære værd. Formidlingen af indsatsen er også vigtig. Fortællin-gen om, at vi er andet end os selv. Fortællingen om, at nogle drager ud for at gøre en forskel, forklarer han.

FAKTA

Ungdomsarbejde i u-landene

DUF støtter samarbejdet mellem børne- og ungdomsorganisationerne i Danmark og udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika.

Siden 1995, da DUFs Projektpulje blev oprettet, har omkring 40 af DUFs medlemsorganisationer modtaget støtte til 370 projekter. Desuden har over 300 unge fra Danmark og u-landene været på DUFs ungdoms-lederkursus. I 2010 var der afsat ca. 6 mio. kr. til projekter og udsendelse af ungdomsledere.

F.eks. har Det Danske Spejderkorps modtaget tilskud til projekter i Kenya og Bhutan. DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) har fået støtte til et samarbejde med en politisk ungdomsorganisation i Bolivia.

Venstres Ungdom og Radikal Ungdom har fået tilskud til et projekt i Nepal. Og medicinstuderende i foreningen IMCC og Red Barnet Ungdom har lavet udviklingsprojekter i Rwanda.

BLÅ BOG: Søren Pind

Født 20. november 1969 i Herning. Cand.jur., Københavns Universitet, 1997.
Indledte sin politiske karriere i Venstres Ungdom i 1985. Bygge- og teknikborgmester i København fra 1998 til 2005.
Folketingsmedlem for Venstre siden 2005. Var bl.a. udviklings- og udenrigspolitisk ordfører. Tiltrådte som udviklingsminister i februar 2010 efter partifællen Ulla Tørnæs.