Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, bliver ny udviklingsminister efter Ulla Tørnæs, fremgår det tirsdag.
Søren Pind betegnede tirsdag morgen Udviklingsministeriet som et “frihedsmini-sterium”, hvor han kan arbejde for demokrati og menneskerettigheder.
Hvorvidt han har tænkt sig at samarbejde med FN om dette, kan blive spændende. Så sent som i september sidste år langede Pind således voldsomt ud efter FN, som han beskyldte for at være en snakkeklub, der legitimerer diktaturer.
Søren Pinds FN-karakteristik fik Lars Løkke Rasmussen til at konkludere, at “Søren Pind og jeg er ikke enige”.
Allerede ved Juletid sidste år spåede den kendte politiske kommentator, Troels Mylenberg, i en blog på Politi-ken.dk, at Pind ville blive minister igen.
39-årige Mylen-berg, der er uddannelsesleder på Center for Journalistik på Syddansk Univer-sitet, skrev, at “Venstres udenrigsordfører er langt mere inde i varmen hos Løkke end hos Fogh, og han har det seneste års tid gjort sig voldsomt umage for at aflære sig sine antiautoritære tilbøjeligheder i forhold til sit parti”.
Mylenberg mente, at posten som udviklingsminister samtidig vil “være en genial måde at holde Pind i tøjlerne. Der er masser af udenrigs-politiske emner at kaste sig over”.
Han forudså samtidig, at Tørnæs ville være flyttet til posten som inte-grationsminister i stedet for Birthe Rønn Hornbech (V), idet “hun har et nært forhold til Løkke og står til en forfremmelse”.
Flere politiske kommentatorer sagde tirsdag, at regeringsrokaden er så omfattende, fordi enhver minister, som ifølge statsministerens opfattelse ikke kunne bidrage til at vinde næste valg, var blevet afsat eller forflyttet.
Søren Pind har en lang og omtumlet politisk karriere bag sig, trods sin relativt unge alder.
Den nu 40-årige cand.jur. blev i 1994 valgt til Borgerrepræsentationen i København som kandidat for Venstres Ungdom. Fra 1994 til 2005 var Pind bygge- og teknikborgmester.
Ved valget i 2001 opnåede Pind at blive valgt som Borgerrepræsentati-onens første mandat; ingen andre kandidater, end ikke overborgmeste-ren, fik flere personlige stemmer end Pinds 22.108.
Ved næste valg til Borgerrepræsentationen i november 2005 var Pind spidskandidat for Venstre. Men hans kampagne, der ud over ønsket om systemskifte bl.a. fokuserede på integrationsproblemerne i hovedstaden, fængede ikke københavnerne.
Pind fik nu lidt over 19.000 personlige stemmer, og partiet Venstre gik fra 11 til 8 mandater i Borgerrepræsentationen. På valgaftenen erkendte Pind følelsesladet nederlaget og trak sig som partiets politiske leder i hovedstaden. Siden har han fokuseret på arbejdet i Folketinget. I februar 2005 blev han valgt til Folketinget som kandidat i Østre Storkreds’ 1. og 10. kreds.
Pinds – og andre unge liberales – relancering af “10 liberale teser” skabte voldsom debat både i partiet Venstre og i offentligheden. Teserne blev straks skudt ned af partiets ledelse anført af dav. statsminister Anders Fogh Rasmussen.
Søren Pind har flere gange markeret sig som en støtte for USAs udenrigspolitik.
På sin personlige hjemmeside – www.soren-pind.dk – skriver han om sine andre interesser (end politik), at det er “musik, bøger (særligt biografier og historie) god mad og vin. Jeg blev hhv. den 19. august 2003 og 29. december 2006 den stolte far til to drenge, Theodore og Johan-Emil. Siden 1997 jeg været gift med advokat Marie-Louise P.”
Og videre:
“Gennem årene har jeg udgivet bøgerne “friheden duer til alt godt”, “Kære Søren” (sammen med Søren Krarup) og “Lise Nørgaard – et portræt”, alle Aschehoug. Endvidere CDen “Fra i Dag” sm. m. Pelle Voigt, der er fordanskninger af Charles Aznavours største hits”.
Ærgerlig Tørnæs
Øv, øv og øv. Sådan lyder første kommentar fra Ulla Tørnæs, der efter dagens regeringsrokade forlader jobbet som udviklingsminister, og ikke får en ny ministerpost.
– Hvis jeg ikke har den øv-fornemmelse, er det fordi, jeg ikke har udført mit arbejde godt nok. Jeg ville gerne have fortsat, fordi jeg var i gang med rigtig mange spændende ting, siger hun til DR-online tirsdag.
Ulla Tørnæs fik beskeden af statsminister Lars Løkke Rasmussen i aftes.
Jeg stod for tur
– Han sagde, at han ville lave en stor rokade, at mange ministre skulle skiftes ud, og at der var brug for nye ministre. Jeg har været med siden 2001, så det er klart at jeg stod for tur, siger Ulla Tørnæs.
– Sådan er grundvilkårene i politik. Man kan ikke selv bestemme, hvornår det skal være slut. Jeg er ked af ikke at være på det nye hold, men jeg er ikke sur på statsministeren. Jeg er sikker på, at han har tænkt sig godt og grundigt om, og at han har lavet et hold, der sikrer, at VK også har regeringsmagten efter næste valg, siger hun.
Stopper ikke i politik
Ulla Tørnæs har siddet i Venstres folketingsgruppe siden 1994, og hun har ikke tænkt sig at stoppe i politik.
– Jeg tror, at jeg har meget at bidrage med i politisk sammenhæng. Især som talerør for Vestjylland i Venstres gruppe, så jeg står også på stemmesedlen næste gang, siger hun.