Den nye udviklingsminister, Søren Pind, lagde afstand til betegnelsen “Venstres enfant terrible”, da han tirsdag stod på talerstolen med de mange embedsmænd og pressefolk omkring sig i Udenrigsministeriet, skriver Berlingske Tidende onsdag.
– Jeg ved godt, hvad I har læst, og hvad I har hørt kommentatorer sige om mig. Men jeg er snart ved at være træt af det her enfant terrible. Jeg er over 40, så i det mindste kan de kalde mig adult terrible, sagde Søren Pind.
Allerede onsdag eller torsdag drager han på sin første udlandsrejse til Zimbabwe, hvor han med stor glæde noterede, at han ikke skulle mødes med Robert Mugabe.
Søren Pind var mere åbenmundet, da han tidligere på dagen gik til sit første gruppemøde i Venstre med en ministertitel: – Jeg føler virkelig, at det, jeg har fået, er et frihedsministerium, sagde han og svarede bekræf-tende på, at han skulle over i udenrigsministeriet og føre værdikamp.
Han føjede senere til: – Jeg vil ikke komme med nogen store erklæringer. Det handler om demokrati, menne-skerettigheder og økonomisk retfærdighed.
I DR nyheder udviste flere ledere af danske bistands-organisationer skepsis overfor den nye minister. Især hans udtalelser om, at “FN er en snakke-klub” for et år siden vækker bekymring. Generalsekretær for IBIS, Vagn Berhelsen, opfordrede dog til at slå koldt vand i blodet og give den nye minister en chance for at sætte sig ind i stoffet og så tage en vurdering derefter.
Søren Pinds stærke holdninger kan måske gå hen og blive en gevinst for dansk udviklingsbistand, mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Lars Engberg-Pedersen.
Han siger onsdag til dagbladet Politiken, at han har savnet en udviklings-minister, som er “markant og har en stærk profil i offentligheden, fordi bistanden sjældent debatteres. Det er et problem, da der foreligger forskellige misforståelser om udviklingsbistand i offentligheden”.
Samme toner anslår Socialdemokraternes udviklingsordfører, Jeppe Kofod: – Hvis han kan være med til at skabe en dagsorden, der hjælper de fattigste, så vil jeg hilse det meget velkommen. Jeg har store forventnin-ger til så klar en profil. Han kan være med til at løfte det her område, siger Kofod til Politiken.
VK-regeringens snarligt bebudede nye overordnede strategi for dansk u-landsvirke bliver Søren Pinds første store udfordring.
Herom siger Lars Engberg-Pedersen til Politiken:
– Han må vel lige stikke fingeren i jorden og finde ud af, om det lige er det her udkast, der eksisterer, som han vil forsøge at fremme. Det kan jo godt være, at han ønsker at lægge betoningerne lidt anderledes. Og det kan så gøre det nemmere at komme igennem, hvis han tager højde for nogle at de kritikpunkter, der har været rejst (af udkastet til strategien).