SOS Børnebyerne fylder 50 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

I nyhedsbilledet er det let at føle, at verden brænder. Men vi skal ikke glemme de mange gode historier, som viser, at støtten nytter, lyder det fra SOS Børnebyernes direktør. Organisationen har omkring 40.000 fadderskaber.

Alle børn fortjener en tryg og omsorgsfuld barndom. Sådan lyder den grundlæggende filosofi bag SOS Børnebyerne, som onsdag 26. november fejrer 50 års jubilæum, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Den humanitære børneorganisation blev stiftet af frivillige tilbage i 1964 og bestod dengang af 490 danskere, der som faddere hjalp forældreløse børn til en tryg opvækst i SOS-børnebyer i hele verden.

I dag – med flere end 40.000 fadderskaber i Danmark – er det stadig den frivillige indsats og støtten fra almindelige danskere, der udgør kernen i hjælpearbejdet.

”I hele landet – og i 50 år – har danskerne ydet en uvurderlig indsats for forældreløse og udsatte børn i verdens fattige lande. Hjælpen når ud til børn i den værst tænkelige situation, nemlig børn, som står uden forældreomsorg, og den gør en kæmpe forskel i børnenes liv,” siger SOS Børnebyernes direktør, Paula Guillet de Monthoux.

Fra 1964 og frem til i dag er SOS Børnebyerne gået fra at være et lille, frivilligt initiativ og til at være en landsdækkende udviklingsorganisation med godt og vel 1.000 frivillige og 40.000 fadderskaber fordelt over hele landet. Ifølge Paula Guillet de Monthoux er det især holdningen om, at børn aldrig må stå alene, der driver arbejdet og engagementet.

”Den holdning, at et barn aldrig må vokse op alene eller uden omsorg fra en kærlig voksen, den er en stærk drivkraft for handling. Jeg tror, der findes en indignation i os alle, som vækkes, når et barn pludselig efterlades til sig selv eller mister sine forældre til krig eller katastrofe. I hvert fald rammer det mig, når jeg forestiller mig, at mine egne børn pludselig skulle stå i samme situation,” siger hun.

Stort behov for hjælp

Børn uden forældreomsorg er ifølge Paula Guillet de Monthoux en særligt udsat samfundsgruppe.
Mens verden generelt set udvikler sig positivt og flere børn end nogensinde kommer i skole, så lever 24. mio. børn stadig uden støtte og hjælp fra forældre.

Derfor er SOS Børnebyerne også til stede i alt fra relativt stabile lande som Etiopien i Østafrika og så til brændpunkter som Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik og de ebolaramte lande i Vestafrika, hvor tusinder af børn har mistet deres forældre til ebola-virusset, hedder det i pressemeddelelsen.

”I nyhedsbilledet er det let at føle, at verden brænder. Men vi skal ikke glemme de mange gode historier, som viser, at støtten nytter. Flere danskere end nogensinde er i dag fadder for et SOS-barn. Og 17 procent af de børn, der får hjælp af en SOS-børneby, klarer sig hele vejen gennem universitetet. Det er en enorm bedrift, når man tænker på børnenes udgangspunkt – og det siger meget om den drivkraft, som børnene har i drømmen om et bedre liv. Jeg er meget taknemmelig for den vedholdenhed, vores faddere udviser. Den langsigtede støtte gør det muligt at tage det fulde ansvar for børnene og hjælpe dem helt fra barnsben og til de er voksne og kan klare sig selv,” siger hun.

Sådan fejres jubilæet

Jubilæet fejres ad flere omgange. Lørdag (15/11) holdt SOS Børnebyerne jubilæum for de frivillige i Odense med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Den 26. november, på selve jubilæumsdagen, fejres 50-året med lystænding. Det sker blandt SOS Børnebyernes 48 lokalgrupper, der på slaget 17.00 vil tænde 50 stearinlys – et for hvert af de år, hvor SOS Børnebyerne har eksisteret. Derudover tændes der fem svævelys, så alle kan se, at SOS Børnebyerne har fødselsdag. Store som små er velkomne.

Flere oplysninger

For yderligere oplysninger, citater eller kontakt til lokalgrupperne kontakt presseansvarlig i SOS Børnebyerne Jacob Stærk Jacobsen, mobil 5120 3594, e-mail [email protected]