SOS-Børnebyerne er lidt knotne over, at Red Barnet har lanceret en kampagne om fadderskab for børn “på en ny måde”, hvor det bl.a. hedder “Hvorfor kun hjælpe et barn, når du kan hjælpe en hel gruppe”.
Det siger SOS-Børnebyerne nemlig, at de også allerede gør.
Kommunikationschef i SOS-Børnebyerne, Line Grove Hermansen, siger til u-landsnyt.dk, at “vi da er glade for, at Red Barnet på den måde er med til at hjælpe flere børn; og vi tror selvfølgelig på, at fadderskaber er en god måde at give danskerne et indblik i dét liv, nødlidende børn lever i andre lande”.
– Men jeg kan ikke lade være med at undre mig noget over, hvad ”det nye” er. SOS-Børnebyerne har i årtier tilbudt fadderskaber for grupper af udsatte børn – gennem vores børnebyfadderskaber, hvor man hver måned betaler 150 kr. for at hjælpe de ca. 150 forældreløse eller forladte børn, som bor i en SOS-børneby, siger Line Grove Hermansen og anfører Angola som eksempel.
– I Angola, hvor Red Barnet arbejder, hjælper vi ud fra en eksisterende børneby og har netop åbnet en ny børneby, som giver borgerkrigens børn et nyt hjem og uddannelse. Man kan – som ved SOS-Børnebyernes øvrige projekter – både blive fadder for et enkelt barn eller for en gruppe børn; nemlig hele børnebyen, siger hun og uddyber det i en pressemeddelelse om Angola-projektet:
Over 20 års borgerkrig har været hårde for Angolas børn; mange er flygtninge og forældreløse. SOS-Børnebyerne indgik tilbage i 1992 en samarbejdsaftale med Angolas myndigheder og begyndte allerede i 1994 et nødhjælpsprogram i landet. Det var også i 1994, at spadestikket til den første børneby blev taget. Børneby nummer 2 er netop taget i brug i byen Benguela.
Ud over børnebyerne driver SOS-Børnebyerne 2 børnehaver, 2 skoler, en værkstedsskole, 2 lægecentre og 2 nødhjælpsprogrammer. For nogle år siden gik SOS-Børnebyerne derudover sammen med UNICEF og iværksatte en vaccinationskampagne mod polio.
Siden 2000 har op imod 1.000 mennesker hver dag fået et varmt måltid fra de 2 madprogrammer, som kører i forbindelse med børnebyen i Lubango. Dem, der kommer og får mad, er hovedsagelig gravide og ældre.
Manglende skolegang er et af de helt store problemer i Angola. SOS-Børnebyerne er del af et program med det mål at lære flere børn at læse; i SOS-Børnebyernes skoler går både SOS-børn og børn fra lokalsamfundet uden for børnebyen. SOS-børnene er enten forældreløse eller forladt af deres forældre; så børnebyen er i dag deres hjem.
Hvis man vil hjælpe børnene i en af Angolas børnebyer, kan man blive fadder for børnebyen i Benguela eller Lubango – og altså hjælpe ca. 150 børn til en tryg opvækst og skolegang.
Det koster 150 kr. om måneden. Man kan også vælge at blive fadder for et enkelt barn. Som fadder modtager man brev fra børnebyen 2 gange om året. 92 procent af støtten går direkte til børnebyen.
SOS-Børnebyerne om SOS-Børnebyerne
SOS-Børnebyerne er verdens største private humanitære børneorganisation. SOS-Børnebyerne giver nødlidende børn et trygt hjem og skolegang i 457 børnebyer, mens børnebyernes lokalsamfund udvikles gennem SOS-Børnebyernes børnehaver, skoler, lægeklinikker, socialcentre eller nødhjælpsprogrammer. Cirka én million børn og deres familier får hjælp gennem SOS-Børnebyernes arbejde i 132 lande. SOS-Børnebyerne er uafhængig af politiske og religiøse interesser.
For yderligere oplysninger: Line Grove Hermansen, kommunikationschef, tlf. 33 73 02 33 eller mobil 20 14 44 30. SOS-Børnebyerne, Nørre Voldgade 11, 3. 1358 København K, E-mail: [email protected], Web: www.sos-borneby.dk
Læs også telegrammet ” Red Barnet kaster handsken: Bliv fadder på en ny måde”, dato 10.03.06, under Dansk bistand.