Søvndal: For få kvinder på de politiske taburetter

Forfatter billede

”Meget er nået, når det gælder kvinders deltagelse i politisk arbejde. Men kvinders andel af de politiske taburetter er stadig alt for lav i mange dele af verden”.

Det siger udenrigsministeren, der i dag åbnede det to-dages seminar “Women in Politics”, som Institut for Flerpartisamarbejde afholder på Christiansborg.

(se også http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-09-12/egyptisk-politiker-kvinderne-har-betalt-revolution)

I pressemeddelelsen fra udenrigsministeriet siger Villy Søvndal videre: “Og det går ikke nødvendigvis den rigtige vej. Det ser vi eksempelvis i dele af den arabiske verden, hvor kvinders repræsentation i de demokratisk valgte parlamenter er fortvivlende lav, og hvor vi risikerer at skuffe de kvinder, der selv har investeret så meget i det arabiske forår. Derfor skal vi holde fokus på og konkret bidrage til at fremme kvinders aktive samfundsdeltagelse. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) har taget initiativ til dagens seminar.”

Ligestillingsminister Manu Sareen, der også deltager i seminaret, siger:
”Jeg mener, det er helt centralt for ligestilling mellem kvinder og mænd på verdensplan, at kvinder er stærkt repræsenteret i politik. Der er en klar sammenhæng imellem kvinders repræsentation i magtfulde politiske positioner og fokus på kvinders rettigheder. Men det handler også helt grundlæggende om, at kvinder skal have lige muligheder for at bidrage til udviklingen af verdenssamfundet. Der kan ikke være sandt demokrati uden fuld deltagelse af kvinder. Som et land, der har en stærk tradition for ligestilling – også i politik – har vi en forpligtigelse til at kæmpe for kvinders adgang til politiske positioner overalt i verden.”

Baggrund

Globalt er kvinder underrepræsenteret i parlamenter, regionale og lokale forsamlinger. Kun 26 lande har mere end 30% kvinder i beslutningstagende forsamlinger som er det mål, der blev sat i Beijing handlingsplanen for kvinders ligestilling.

På globalt plan er der mindre end 20% folkevalgte kvinder. Når man ser på topledelsesposter i regeringer, partier og på regionalt og lokalt niveau ser det endnu værre ud med den kvindelige repræsentation. Eksempelvis har kun 17 lande kvindelige regeringschefer.

Specielt i transitionslande og skrøbelige stater er der behov for at sikre kvinder indflydelse. I overensstemmelse med FN’s sikkerhedsrådsresolution 1325 arbejder Danmark for at kvinder inddrages på lige fod med mænd i forbindelse med indgåelse af fredsaftaler og i den umiddelbare fredsopbygningsproces og for at kvinders rettigheder og deres politiske, økonomiske og sociale inklusion prioriteres i den videre stats- og fredsopbygning.

Yderligere information hos Jean Ellermann-Kingombe, tlf: 25 26 76 06