Søvndal under hårdt pres for at sige ja til Palæstina i FN

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fire dage før en afgørende afstemning om opgradering af Palæstinas status i FN sættes udenrigsminister Villy Søvndal (SF) under hårdt pres af sine egne, skriver Politiken Søndag.

Indflydelsesrige partimedlemmer kalder det en kæmpe skuffelse, hvis udenrigsministeren ender med en blank stemme i den symbolladede afstemning ved FN’s Generalforsamling på torsdag, hvor forventningen er, at et massivt flertal af verdens lande vil forfremme Palæstina til såkaldt observatørstat i FN med udvidet taleret.

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) undrer sig over, at Søvndal ikke for længst har bebudet et dansk ja. Hun advarer mod en gentagelse af den blanke danske stemme i fjor, da palæstinenserne søgte om medlemskab af FN-organisationen UNESCO.

Udenrigsministeren er også klemt af de transatlantiske interesser herunder hensynet til USA, der i høj grad præger tænkningen hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Politiken erfarer, at UNESCO-afstemningen i alle tre regerings-partier betragtes som en klar fejl, som ikke skal gentages.

Dengang stemte 11 EU-lande ja, 11 blankt og 5 imod. Heller ikke dennegang vil EU-kredsen stemme ens.

Landsledelses-medlem i SF, Trine Pertou Mach, der også er forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, siger, at “Danmark skal helt bestemt stemme ja”.

De radikale hælder ifølge Politiken også kraftigt mod et ja.

Under afstemningen om Palæstinas medlemskab af UNESCO i oktober i fjor stemte Sverige nej og Norge ja – og Danmark altså blankt.

Se mere om bl.a. de norske begrundelser på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/31-10-11/sovndal-palaestina-ind-ad-hoveddoren-ikke-bagdoren