Spændende u-landsbog af Jesper Heldgaard

Redaktionen

Danmark bruger over 16.000 kroner pr. indbygger om året til sundhed, Zambia har 85 kroner til rådighed. Trods store økonomiske forskelle står begge sundhedssystemer over for udfordringen: Hvordan lærer vi at forebygge fremfor at helbrede?

De tankevækkende paralleller drages af den erfarne u-landsreporter, Jesper Heldgaard, i bogen “I sundhedens tjeneste”, som netop er udgivet af Mellemfolkeligt Samvirke.

Heldgaard (46) har specialiseret sig i Den 3. Verden og globalisering og er blandt de mediefolk herhjemme, der ved allermest om dansk bistand. Han har således produceret flere af numrene i tidsskriftet “Udviklings” årelange serie om Danmarks programsamarbejdslande. Hans grundige og velskrevne gennemgange af mange af de dansk-støttede sektorprogrammer – i sig selv en svær disciplin – står som fremragende eksempler på seriøs og pædagogisk popularisering af dette kerneområde i dansk bistand.

Disse styrkepunkter tager Heldgaard med sig i sin nye bog, hvor blandt andre Ib Bygbjerg, professor i international sundhed ved Panuminstituttet, udtaler sig markant om sundhedsvæsenet.

– Der er noget helt galt med prioriteringerne, siger Bygbjerg, der taler om prioriteringerne i forhold til indkøb af aids-medicin til verdens fattige patienter og bryder den pæne diskussion:

– Ingen kan have ondt af, at mennesker i fattige lande tilbydes en ordentlig behandling. Men de barske realiteter er, at der er begrænsede midler at gøre godt med, og så er det trist, at der ikke kan afsættes penge overhovedet til en vaccine, som kan gavne alle. I stedet bruges pengene til dyr medicin, som gavner relativt få, anfører professoren.

“I sundhedens tjeneste” trækker mange tankevækkende paralleller mellem sundhedsvæsenet i Danmark og Zambia. Bogen kaster også kritisk lys på Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og de nye globale fonde, på Verdenshandelsorganisationen, WTO, medicinalindustrien, patentaftaler og udviklingsbistanden.

F.eks. ville 8 millioner mennesker kunne undgå sygdom eller blive kureret, hvis den rige verden levede op til kravet om at yde 0,7 procent af bruttonationalindkomsten i udviklingsbistand.

“I sundhedens tjeneste” bygger på 2 års research og et væld af kilder, der træder åbent frem og sætter kød og blod på de store sammenhænge og dilemmaer.

Yderligere oplysninger, (dog bortrejst indtil 17. september): Jesper Heldgaard, tlf: 7572 3469, mobil: 2043 5818, [email protected]
Lisa Klöcker, forlagsredaktør, Mellemfolkeligt Samvirke, tlf. 7731 0008, [email protected]
Anmeldereksemplar hos Annette Villumsen, 77310041, [email protected]

Bog: I sundhedens tjeneste. Dilemmaer i globaliseringen
Af journalist Jesper Heldgaard
Mellemfolkeligt Samvirke, 160 sider, ill. m/tegninger, tabeller og fotos.
Kr. 148,00.

Video: Globalisering? i sundhedens tjeneste? I & II
Til bogen knytter sig en film i 2 dele, som har været vist på DR.
Producent: Dansk AV Produktion. VHS, 2 x 28:30 min.
Salg: Mellemfolkeligt Samvirke. Kr. 148,00.
Tlf. 7731 0000. E-mail: [email protected], www.verdensbutikken.dk