Spareramte UNICEF Danmark svarer igen: Tørnæs baserer sig på fejlagtig eller mangelfuld information

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen, svarer torsdag på spørgsmål på organisationens website om VK-regeringens finanslovforslag 2010.

Udspillet lægger op til at skære den danske stats bidrag til UNICEF med 25 millioner kr. næste år – en besparelse, der fastholdes i årene fremefter og derfor gradvist hober sig op som et betydeligt større tab.

I sine svar anfører Steen M. Andersen bl.a., at ministerens udtalelser om, at UNICEF er fodslæbende i forhold til reformprocessen i FN “må være baseret på fejlagtig eller mangelfuld information”.

Hvad går finanslovsforslaget ud på?

Steen M. Andersen:

– Reduktionen i bidraget til UNICEF svarer til en nedskæring på 14 procent… Ifølge bemærkningen i finanslovforslaget skal nedskæringen af UNICEFs bidrag primært bruges til at finansiere nye erhvervs- og beskæftigelsesfremmende aktiviteter i Afrika, som regeringens Afrika-kommission har anbefalet.

Hvad er UNICEFs holdning til forslaget?

– UNICEF vil gerne rose den danske regering for at fastholde det samlede beløb for u-landsbistanden i en tid med krise. Men vi synes ikke, det er rimeligt, at der midt i en krisetid skæres i netop støtten til de mindst privilegerede og mest sårbare.

– På samme måde som den danske regering prioriterer UNICEF fattigdomsbekæmpende aktiviteter i Afrika højt. Mere end halvdelen af UNICEFs midler går således til at hjælpe udsatte børn i de fattigste lande i Afrika.

Hvilke konsekvenser vil det have for børnene, hvis forslaget går igennem?

– Verdens fattigste og mest udsatte børn bliver taberne, hvis finanslovforslaget bliver vedtaget. 25 millioner svarer f.eks. til UNICEFs samlede skoleprogram i Tanzania i 2008. Eller til UNICEFs akutte nødhjælp til børn på Madagaskar efter den voldsomme cyklon Ivan i februar 2008. For 25 millioner kan UNICEF købe mæslingevacciner til 1/5 af alle børn under 5 år i verden.

Hvem modtager UNICEFs penge fra den danske stat?

– Den danske stat giver hvert år et generelt bidrag til UNICEFs arbejde. Pengene går direkte til UNICEFs internationale programarbejde, og ikke til UNICEF i Danmark. UNICEF Danmarks arbejde er udelukkende betalt af frivillige bidrag fra private mennesker, virksomheder og fonde.

Hvad er FN-reform?

– FN-reformen går ud på, at de forskellige FN-organisationer skal fremtræde som ét samlet FN i forholdet til regeringerne. Det betyder, at en regering i et udviklingsland f.eks. kan nøjes med et enkelt møde frem for at mødes hver organisation for sig. De FN-organisationer, der er til stede i et givet land, vil desuden samle de dele af deres administration, der kan samles, for at sikre den mest effektive udnyttelse af ressourcerne.

– UNICEF er meget aktiv i FN-reformen. I 4 ud af de 8 “pilot-lande”, hvor FN-reformen bliver testet i fuld skala, har UNICEF fået ansvaret for at koordinere arbejdet, bl.a. for at bidrage med de gode erfaringer fra vores arbejde til det samlede FN.

– UNICEF er til stede og arbejder aktivt i flere end 150 udviklingslande og er dermed en af de organisationer, der har allerstørst praktisk erfaring med hjælpearbejdet på landeniveau.

Udviklingsministeren har i pressen kaldt UNICEF for “fodslæbende” og antydet, at UNICEF ikke arbejder effektivt nok. Er det sandt?

– Nej, det er bestemt ikke sandt. UNICEF er kendt og respekteret som en effektiv organisation, som trods arbejde under vanskelige og ofte farlige vilkår i verdens fattigste lande som regel når sine mål.

– Det kan bedst dokumenteres ved, at dødeligheden for børn 0-5 år de sidste 15 år er faldet med over 20 procent! Det er bl.a. et resultat af UNICEFs arbejde for børn i nød, hvilket er bredt anerkendt, også af den danske regering.

– I bemærkningen til finanslovforslaget for 2010 skriver regeringen selv, at UNICEF “generelt er effektiv i gennemførelsen af sine prioriteter og organisationens målsætninger”, som er “i god overensstemmelse med danske politiske målsætninger”.

– Når Ulla Tørnæs kalder UNICEF fodslæbende, hentyder hun til organisationens deltagelse i arbejdet med FN-reform. Vi er ikke enige i ministerens vurdering, men den har altså intet at gøre med effektiviteten af UNICEFs hjælpearbejde for børn, men er fremsat i forbindelse med en mere overordnet diskussion om FN-reform.

– UNICEF er som ovenfor beskrevet meget aktiv i FN-reform. Det er derfor vores opfattelse, at ministerens udtalelse må være baseret på fejlagtig eller mangelfuld information, slutter UNICEF Danmarks generalsekretær.