Per Stig: Det er NGOerne, der mangler folkelig forankring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Frederik Tillitz, U-landsnyt.dk, skriver fra Folkemødet

”Tanken om at hjælpe de fattigste lande er allerede forankret i den danske befolkning. Det er alle organisationerne, der ikke er forankret. Ellers ville de selvsagt have langt flere medlemmer.” Sådan lød det i en stikpille fra tidl. udenrigsminster Per Stig Møller (K) under en debat på Folkemødet fredag.

Fredagens panel: Fra venstre mod højre ses: Lars Udsholt (Concord DK), Christian Juhl (EL), Per Stig Møller (K), Julie Koch (Red Barnet), Mogens Jensen (S), Trine Pertou Mach (SF) og Jeef Bech (CISU). (Foto: Frederik Tillitz)

Den nuv. formand for Folketingets udenrigsudvalg udbyggede ikke sine betragtninger under politikertræffet, som egentlig var indkaldt for at debattere Danidas fremtidige politik over for de folkelige organisationer i u-landsarbejdet.

De kanaliserer tilsammen omkring to milliarder af u-landsmidlerne hvert år.

Danidas nye såkaldte civilsamfundspolitik fik hårde ord med på vejen om “ufolkelighed” fra den modsatte ende af det politiske spektrum.

Enhedslistens udenrigs- og u-landsordfører Christian Juhl gjorde gældende, at civilsamfundspolitikken ikke har menigmand for øje, og dermed ikke vil kunne blive forankret i den brede befolkning. 

”Jeg er ikke tilfreds. I har i nødhjælps- og bistandsarbejdet opfundet et latinsk sprog, som ingen almindelige mennesker forstår”, sagde han og fortsatte:

“Jeg vil slet ikke komme ind på alle de ord, der bliver brugt i udviklingsmiljøet, som et normalt menneske ikke fatter en disse af. Der bliver ingen forankring, så længe det skal være så elitært”.

Mogens Jensen: Vi tænker nyt

Til debatten i Det Globale Telt i Allinge havde NGO-samvirket “Civilsamfund i Udvikling” (CISU) inviteret handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) udover folketingspolitikere og organisationsfolk.

Han pointerede, at der i den nye politik i langt højere grad var lagt vægt på innovative (nytænkende) tiltag såsom støtte til sociale (aktivist) bevægelser.

”For at skabe forankring i den danske befolkning skal vi have de nye sociale medier og bevægelser for øje. Vi skal underbygge dem og arbejde sammen med dem. De nye redskaber er en vigtig måde at få befolkningen med på”, sagde han.

At der i den nye politik var lagt betydelig større vægt på at involvere lokale samarbejdspartnere var en anden ting, Mogens Jensen lagde vægt på.

Jeef Bech: Globalt partnerskab vejen frem

CISU bakkede ham op i, at dette er et vigtigt perspektiv:

”At det bliver pointeret, at samarbejdet skal ske imellem Nord og Syd, er enormt vigtigt. Et globalt partnerskab er vejen frem, hvis initiativerne også skal være langvarige, og ikke bare kortsigtede lappeløsninger,” sagde Jeef Bech faglig leder i CISU.

Julie Koch fra Red Barnet mente, at der er tendens til at gøre folkelig forankring til et spørgsmål om at regulere, hvorvidt bistanden skal op eller ned.

Denne holdning blev bakket op af Trine Pertou Mach, der er u-landsordfører for SF.

”Danskerne skal ikke kun forholde sig til resten af verden, når det handler om handel, krig eller oprydning efter en katastrofe. Jeg er dog overbevist om, at danskerne allerede forholder sig aktivt til befolkningerne de varme lande,” sagde den tidl. forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke.

“Ligesom en brud”

Den nye civilsamfundspolitik blev også mødt af kritikpunkter om manglende fremsynethed og innovation.

”Jeg kan ikke se det helt nye i hele denne her lancering. Meget af arbejdet lægger sig op ad foregående initiativer. Men det er da godt, at I har fået 37 sider ud af det,” sagde forsamlingens politiske nestor, Per Stig Møller.

Trine Pertou Mach påpegede, at selv om hun langt fra altid bryder sig om brede forlig, var der i dansk udviklingspolitik nødt til at være en holdbar målsætning.

En målsætning, som også ville kunne føres videre efter næste folketingsvalg (idet stort set alle partier bakker civilsamfundspolitikken op, red.).

”Den nye politik er ligesom en brud. Den indeholder noget nyt, noget lånt, noget gammelt og noget blåt,” konkluderede hun. 

Se også telegrammet

http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-06-14/farvel-til-civilsamfundsstrategi-goddag-til-civils