Zimbabwes præsident Robert Mugabe og de 2 oppositionsledere Morgan Tsvangirai og Arthur Mutambara underskrev mandag en aftale, som deler magten mellem de 2 tidligere rivaliserende politiske partier Zanu-PF og MDC.
Aftalen indebærer, at Mugabe fortsætter som præsident, mens Tsvangirai varetager hvervet som premierminister. Hæren underlægges Mugabe, mens det overordnede ansvar for politiet tilfalder Tsvangirai. Zanu-PF får 15 ministre, MDC får 16.
Udenrigsminister Per Stig Møller (K) er glad for aftalen:
– Jeg hilser dagens underskrivelse i Harare velkommen. Det er af væsentlig betydning, at aftalen er et resultat af Afrikas egne mæglingsbestræbelser, hvilket vi fra dansk side har støttet i tæt kontakt med de forskellige afrikanske aktører. Der er især grund til at fremhæve den sydafrikanske præsident Thabo Mbekis indsats som mægler.
– Efter mange års prøvelser for Zimbabwes befolkning markerer aftalen forhåbentlig et afgørende og positivt vendepunkt i arbejdet frem mod en økonomisk, social og humanitær genopretning og en demokratisk udvikling.
– På det helt korte sigt må intimideringen og volden, som længe har præget dagligdagen for mange borgere i Zimbabwe, straks bringes til ophør. Nu må vi studere aftalen nærmere, men jeg forstår, at aftalen ser ud til at indebære en reel indskrænkning af præsident Mugabes magtbeføjelser, hvilket er et første vigtigt skridt.
– Det er i den kommende tid vigtigt at følge og overvåge aftalens gradvise gennemførelse i praksis. SADC og AU får en vigtig rolle i denne overvågning, som vi både fra dansk og EUs side må understøtte, slutter udenrigsministeren.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:
– Dagens underskrivelse er forhåbentlig er det første skridt i en transparent og troværdig proces mod demokrati og respekt for menneskerettighederne. Udfordringen bliver nu at sikre, at aftalen også i virkelighedens verden omsættes til praksis på en måde, der skaber mærkbare resultater for borgerne i landet.
– Fra dansk side er vi parate til at intensivere vores engagement i Zimbabwe. Vi vil følge udviklingen tæt og løbende og gradvist tilpasse vores indsats efter forholdene i landet.
– Det er i denne proces vigtigt, at det internationale samfund – sammen med overgangsregeringen i Zimbabwe – arbejder for en koordineret tilgang. Vi skal alle trække i samme retning og opnå størst mulig synergi-effekt. Danmark vil aktivt deltage i bestræbelserne herpå, anfører Tørnæs