Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger tirsdag, at det er “med stor beklagelse, at jeg må konstatere, at WTO-forhandlingerne i Doha Udviklingsrunden er suspenderet på ubestemt tid. Det var nu, der skulle slås til, men det skete desværre ikke”.
– I de afgørende drøftelser i de seneste dage har der desværre ikke været den fornødne vilje mellem parterne til at give de sidste afgørende indrømmelser, så vi kunne få et positivt resultat. Det har især været USA, der har indtaget en ret så fastlåst position, og afvist yderligere reduktioner af den amerikanske landbrugsstøtte, anfører Per Stig Møller i en presseudtalelse fra udenrigsministeriet tirsdag.
Per Stig Møller:
– Danmark og EU som helhed har presset hårdt på over de seneste måneder for at bringe Doha-forhandlingerne ud af det dødvande, de har været inde i siden ministerkonferencen i Hongkong i december 2005. Først og fremmest fordi et positivt resultat af Doha Udviklingsrunden vil have stor betydning for de fattigste landes integration i verdensøkonomien, for globalisering baseret på multilaterale handelsregler og for bekæmpelse af protektionisme.
– En løsning var ellers inden for rækkevidde. Vi har i de seneste uger stadig tydeligere kunnet se rammerne for en aftale – en aftale, der ganske vist ikke var så ambitiøs og vidtgående, som Danmark og andre frihandelsvenlige lande havde ønsket, men dog en acceptabel aftale.
– Får vi ikke en Doha-aftale, vil det også få betydning for danske industri- og servicevirksomheder, der vil gå glip af nye og forbedrede eksportmuligheder.
– Liberalisering af den globale handel med landbrugsprodukter, som Danmarks ønsker – og som også dansk landbrug har indstillet sig på – ser desværre ud til at få lange udsigter. Det er ikke mindst til skade for u-landene.
– Fra dansk side vil vi som hidtil presse på internt i EU og direkte over for Doha-rundens øvrige væsentligste forhandlingspartnere for at få WTO-forhandlingerne genoptaget hurtigst muligt.
– Hvis vi definitivt må give afkald på en ny WTO-aftale, vil alle blive tabere. Vi har brug for et styrket og udbygget WTO som garant for en mere udviklingsvenlig globalisering inden for regulerede rammer og som vort mest effektive bolværk mod protektionisme, slutter udenrigsministeren.