Danmark vil benytte sin plads i FNs Sikkerhedsråd fra 1. januar til at lægge maximalt pres på regeringen i Sudan for at få den til at standse den etniske udrensning i den konfliktramte Darfur-region, skriver Berlingske Søndag.
Det fastslår udenrigsminister Per Stig Møller (K) overfor bladet, før han mandag rejser til Sudan og Etiopien sammen med forsvarsminister Søren Gade (V) for at forberede sig på de afgørende drøftelser om Darfur, der ventes i Sikkerhedsrådet i januar.
Til den tid skal en særlig FN-kommission afgive rapport til Rådet efter et besøg i Sudan. Flere lande, ikke mindst USA, har været inde på, at drabene, volden og masseflugten i Darfur er af så alvorlig karakter, at det tangerer folkemord.
Alligevel har Sikkerhedsrådet til amerikanernes fortørnelse ikke kunnet enes om en resolution, der indfører sanktioner mod styret i Khartoum. Styret menes at støtte de arabiske Janjaweed-militser, der slår hårdt ned på den afrikanske befolkning i Darfur.
– Mit budskab vil være, at Danmark går ind for den skarpest mulige reaktion, siger Per Stig, der bl.a. skal mødes med Sudans udenrigsminister, Mustafa Uthman Ismail. Han vil få klar besked om, at den sudanske regering skal og må afvæbne Janjaweed-militserne.
– Sudan har allerede lovet at afvæbne Janjaweed, men det er ikke sket. Det er ganske uacceptabelt, siger udenrigsministeren til Berlingske Søndag.
Per Stig lufter muligheden af at stille medlemmer af den sudanske regering for en international domstol, hvis den ikke samarbejder og peger på, at et retsopgør vil kunne foregå i regi af FNs særlige tribunal for folkedrabet i Rwanda, som sidder i Arusha i Tanzania og p.t. er i gang med at grave sig gennem stakken af sager fra folkedrabet for 10 år siden.
Fra Sudan drager ministrene til Etiopiens hovedstad, Addis Ababa, hvor Den Afrikanske Union (AU) har hovedkvarter, og Danmark nu opretter en slags miniambassade i de 2 år, vi sidder i Sikkerhedsrådet.
Addis Ababa er Afrikas politiske hovedstad, men Danmark har til dato aldrig haft en repræsentation i byen – i modsætning til eksempelvis Norge, Sverige og Finland.
– På den måde (gennem miniambassaden) kan vi have tæt kontakt med AU, og de fleste af de konflikter, som Sikkerhedsrådet beskæftiger sig med, foregår jo i Afrika, siger Per Stig Møller til Berlingske.