I mange år har vi været vant til at der stod made in China i bunden af julegaverne. Nu viser nye tal fra PriceWaterHouseCoopers at fremtidens julegaver måske igen vil blive produceret i EU.
Lave lønninger og produktionsomkostninger i Kina og Bangladesh har i årevis lokket mange virksomheder til at outsource til Asien, men nu vender et stigende antal europæiske virksomheder snuden hjemad.
Tendensen kaldes reshoring, og Ifølge PWC er virksomhederne drevet af hensynet til bundlinjen som i sin tid fik dem til sende produktionen udenlands. Mens gennemsnitsindtægten i Kina for produktions-arbejdere er steget med 364 procent i perioden 2014-2012, så har den globale krise og efterfølgende arbejdsløshed presset løn-niveauet i Europa og USA. Kløften i produktionsomkostninger er i dag lavere end nogensinde, hvilket får en del virksomheder til at genoverveje deres investeringer.
Kortere distance booster reshoring
Samtidig med at kløften i lønomkostninger er blevet mindsket har virksomhederne fået øjenene op for en række andre fordele der kan være i at flytte produktionen hjem. Særligt i tekstil-branchen har hensynet til lavere transport-tid til de vestlige markeder fået virksomheder til at flytte produktionen. Men i også i andre brancher er der en fornyet forståelse for branding-værdien i at være ”made in Europe”, samtidig med at det gør det nemmere at kontrollere kvaliteten af produktionen.
Stigende lokalisering skaber muligheder og udfordringer for u-landene
Out-sourcing har i mange år været en stor drivkraft for vækst i u-landene, selvom arbejdsforholdende for de lavt-lønnede produktionsarbejdere til tider har været genstand for voldsom kritik.
De stigende kinesiske lønninger har tidligere betydet at produktionen er blevet flyttet til nabolandene, særligt Bangladesh der i dag er verdens anden-største producent af tekstiler. Stigende lønninger er med til at hæve leve-standarden i u-landene, men reshoring skaber samtidig incitimant for disse lande til at holde lønningerne i skak for at fastholde udenlandske investeringer. Reshoring gør det til en svær men nødvendig disciplin for u-landene, at finde nye måder til at fastholde produktionen uden at miste øje for udviklingen.