Stillehavsnationen Vanuatu ramt af katastrofal storm

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

15. marts 2015

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Vidner siger at 90 procent af bygningerne i landets hovedstad er ødelagt eller svært beskadigede og mange frygtes omkommet. Hovedstaden blev for nylig fremhævet som den by i verden, der har størst risiko for at blive ramt af en naturkatastrofe.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Rm8BXiiM9iU width:450]Isso Nihmei, der bor i Vanuatus hovedstad Port Vila, har lagt denne video på YouTube. Den viser nogle af ødelæggelserne i byen.

Ø-staten Vanuatu i Stillehavet blev fredag aften og lørdag morgen lokal tid ramt af en voldsom tropisk storm, der har fået navnet Pam.

Ifølge flere kilder har stormen forrettet store ødelæggelser og afbrudt kommunikations-linjerne til flere af øerne i landet.

Stormstød på op til 270 km i timen ramte øerne og ødelagde huse og både, skyllede veje og broer væk, skriver Radio Australia, som har talt med vidner, der beskriver ødelæggelser af katastrofalt omfang.

Flere landsbyer skal være helt udslettet og en medarbejder fra UNICEF siger til Radio Australia, at det ser ud som om en bombe har ramt hovedstaden Port Vila på hovedøen Efate.

Ifølge organisationen Oxfam Australia er 90 procent af hovedstadens bygninger ødelagt eller alvorligt beskadiget. Videoen ovenfor viser dog billeder fra byen, hvor mange bygninger godt nok er beskadiget men ser ud til at have klaret stormen.

En del af byen består dog af slumkvarterer som Blacksands, hvor mange bor under meget ringe forhold og hvor bygningsstandarden en væsentligt ringere end det, der ses i videoen.

Organisationens chef i Vanuatu siger, at katastofen muligvis er den værste nogensinde i Stillehavet.

Samme styrke som Haiyan

Stormen havde angiveligt samme styrke som stormen Haiyan, der i 2013 ramte Filippinerne og dræbte omkring 6.000 mennesker og forsagende enorme ødelæggelser.

Søndag aften dansk tid er 10 blevet fundet døde men folk på øerne regner med, at antallet vil stige i takt med at hjælpeindsatsen når ud i landet.

I løbet af søndagen er flere fly fra New Zealand og Australien ankommet med nødhjælp. De to lande har desuden allerede afsat millionbeløb til at hjælpe det lille naboland. Flere andre lande og Verdensbanken har også lovet penge til hjælpeindsatsen, rapporterer Radio Australia

Landets præsident Baldwin Lonsdale var i Japan, da stormen ramte hans land. Her deltog har i en konference om naturkatastrofer.

Det er blot en uge siden at hovedstaden Port Vila i en rapport blev udnævnt til byen, der er i størst risiko for naturkatastofer. Det var i rapporten The Natural Hazards Risk Atlas, som udgives af de britiske analysefirma Verisk Maplecroft.

En af de nævnte trusler er netop tropiske storme, som den der ramte byen og resten af landet.

Vanuatu ligger godt 1.700 kilometer øst for Australien og består af 82 øer, hvoraf 65 er beboede.

Der bør 267.000 mennesker i landet, hvoraf 44.000 bor i hovedstaden Port Vila på øen Efate.

Landet er et af de fattigste i Stillehavet.

Hjælp fra Danmark

Den danske organisation Mission Øst samler ind til nødhjælp til Vanuatu og vil sende de indsamlede midler via organisationen TEAR i New Zealand, skriver den i en pressemeddelelse søndag aften.

Man kan give et bidrag til indsamlingen via Mission Østs netsted.