Stor harme i UNICEF over VKs sparekniv – rammer verdens mest udsatte børn

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Verdens fattigste og mest udsatte børn bliver taberne, hvis VK-regeringens finanslovsudspil for 2010 vedtages i sin nuværende form.

Det skriver den danske afdeling af FNs Børnefond, UNICEF Danmark, i en presseudtalelse onsdag.

Regeringen planlægger ifølge sit finanslovudspil at skære 25 millioner kr. af det generelle bidrag til UNICEF. Det svarer til et fald på 14 procent i den danske støtte til den store organisation, en af FN-familiens tungeste medlemmer.

Den foreslåede nedskæring kommer samtidig med, at effekten af den globale økonomiske krise for alvor begynder at vise sig i meldingerne om stigende fattigdom og underernæring blandt børn i u-landene.

“Vi synes ikke, det er rimeligt, at der i en krisetid skæres i netop støtten til verdens mindst privilegerede og mest sårbare – børnene”, hedder det

Regeringen vil bruge pengene fra UNICEF til at finansiere nye aktiviteter i forbindelse med Afrika-kommissionens anbefalinger. Men over halvdelen af UNICEFs midler bliver i forvejen netop brugt på at forbedre vilkårene for udsatte børn i Afrika, anfører UNICEF Danmark.

En nedskæring på 25 millioner svarer f.eks. til:

* UNICEFs samlede udgifter til skolegang for børn i Tanzania i 2008
* Mæslingevacciner til en femtedel af alle børn under 5 år i verden
* UNICEFs akutte nødhjælp til børn på Madagaskar efter den voldsomme cyklon Ivan i februar 08

I 2002 (da VK-regeringen kom til, red.) reducerede Danmark sit generelle bidrag til UNICEF fra 190 millioner til 180 mio. kr. Siden har det årlige bidrag været uændret på trods af et stigende prisniveau – hvilket svarer til en realnedgang.

Til sammenligning har de øvrige nordiske lande i samme periode øget deres bidrag til UNICEF:

Trend i de nordiske landes generelle bidrag til UNICEF 2002-2009:

Norge: Fra 320 mio. til 450 mio. NOK eller en stigning på ca. 40 procent
Finland: Fra 12,1 mio. til 16,6 mio. Euro eller en stigning på ca. 40 pct.
Sverige: Fra 297 mio. til 560 mio. SEK eller en stigning på ca. 90 pct.
Danmark: Fra 180 mio. til 180 mio. DKK eller 0 procent stigning

Den globale økonomiske krise er måske på retur i vores del af verden. Men i verdens fattigste lande rammer konsekvenserne af krisen nu for alvor – og den rammer børnene først og hårdest, anfører UNICEF Danmark.

En mor i de fattigste lande i Afrika står i disse dage over for hårde valg: Skal hun tage sine børn ud af skolen? Skal hun undlade at besøge sundhedsklinikken, selv om hendes barn er sygt? Eller skal hun give sin familie ernæringsfattig mad uden de grøntsager og kød, især børnene har brug for?

Børn er samfundets drivkraft, og hvis man skal satse på at komme hurtigt ud af den globale økonomiske krise, er det alfa og omega, at der ikke sker tilbageskridt for børns skolegang, sundhed osv., som det vil vare generationer at indhente.

Der er mere brug for støtten til verdens fattigste børn end nogensinde før!

Regeringen foreslår at skære i det generelle bidrag til UNICEF på trods af store og veldokumenterede resultater for børn, og på trods af, at organisationens arbejde er i fuld overensstemmelse med de danske politiske målsætninger for u-landsbistanden. I UNICEF kan vi ikke forstå denne prioritering, lyder det.

Fakta om regeringens målsætninger for u-landsbistand, og om UNICEFs arbejde

· Den danske regering ønsker at opprioritere sin indsats for de fattigste i Afrika.
Over halvdelen af UNICEFs midler går til at forbedre vilkårene for de fattigste og mest udsatte børn i Afrika.
· FNs 2015-Mål er en helt central del af den danske udviklingspolitik.
2015-Målene danner sammen med FNs Børnekonvention hele fundamentet for UNICEFs arbejde.
· Regeringen beskriver i sit finanslovsudspil UNICEF som ”en helt central aktør i det internationale nødhjælpsarbejde”.

Det er de generelle og ikke-øremærkede bidrag fra regeringer, der sikrer UNICEFs stærke tilstedeværelse i flere end 150 u-lande verden over.

En tilstedeværelse, der udover at skabe langvarige resultater er forudsætningen for, at UNICEF kan levere hurtig og effektiv hjælp til børn i nød, når katastrofen indtræffer. Omkring 1/3 af UNICEFs midler anvendes til akut nødhjælp.

Fakta om børn og den globale økonomiske krise

– Tidligere undersøgelser har vist, at bare 1 procents fald i bruttonationalproduktet pr. indbygger er lig med en stigning i spædbarnsdødeligheden på op til 0,8 procent.
· Verdensbanken skønner, at mellem 200.000 og 400.000 flere spædbørn vil dø om året som følge af den nuværende krise.

UNICEF om UNICEF

· UNICEF arbejder for at sikre børn en sund og tryg opvækst, skolegang og beskyttelse mod vold, udnyttelse og hiv/aids. Arbejdet tager udgangspunkt i Børnekonventionen og FNs 2015-mål for verdens udvikling.
· UNICEF er neutral og upolitisk og samarbejder med den til enhver tid siddende regering i ethvert land om at forbedre vilkårene for børn.
· Den danske stat giver hvert år et generelt bidrag til UNICEF. Dette bidrag går direkte til UNICEFs internationale hjælpearbejde, og ikke til UNICEF i Danmark.
· UNICEF Danmarks arbejde er udelukkende finansieret af indsamlede bidrag fra private danskere.

Yderligere oplysninger hos Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark, tlf. 28 44 38 30, email: [email protected] og Karin Aaen, informationschef, tlf. 25 39 60 99, e-mail: [email protected]