Stor kærlighed til pathanerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødselaren er præstesøn fra Midtjylland og student fra Sorø Akademi. Efter at være blevet cand.theol. i 1958 fra Aarhus Universitet var han i fire år (1960-65) missionær for Dansk Pathanmission blandt talebanerne i Pakistan ved grænsen til Afghanistan.

Siden fortsatte han missionsarbejdet som sekretær i Det Danske Missionselskab (i dag Danmission) fra 1965 og otte år frem.

Kendskabet til pathanerne (også kaldet pashtuner) og respekten for dem gjorde ham til kritiker på skrift og i tale af Danmarks krigsdeltagelse i Aghanistan. Mere om den store folkegruppe på https://en.wikipedia.org/wiki/Pashtuns

Herhjemme har Karl Erik Wienberg beskæftiget sig indgående med forholdet mellem kristne og muslimer og været en konsekvent kritiker af den danske indvandrer politik. “Hvis vi gerne vil have en social underklasse, opfører vi os lige efter bogen”, som han har udtrykt det og hentyder hermed til, hvad han mener er en mangelfuld integrationsindsats.

Fra 1973 og de følgende mange år virkede han som sognepræst. Først ved Adventskirken i Vanløse og siden i Hellerup fra 1981 til pensioneringen i 2003. Han var tillige i ti-et-halvt år provst i Gentofte Provsti. 

Wienberg er stadig frivillig medarbejder i sin sognekirke, Lindevangskirken på Frederiksberg.

Her står han hvert år for en foredragsrække i mødestedet “Den brogede Verden”. I år har den overskriften “Danmark på vej fra mono- til multikultur” med deltagelse af bla. Nordens første kvindelige imam (muslimsk præst), Sherin Khankan, og fhv. udenrigsminister Per Stig Møller (K)