Stor modstand mod tilbagetrækning af EU’s miljøplan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Der er massiv modstand internt i EU imod Kommissionens tilbagetrækning af miljøstrategi, der gennem genbrug og genanvendelse skal sørge for mindre forbrug af knappe naturressourcer, men Parlamentet kunne ikke blive enige om en resolution.

Europa-Kommissionens beslutning om at trække en ambitiøs miljøplan tilbage er ikke populær. Stort set alle medlemslandenes miljøministre har udtrykt utilfredshed med beslutningen, og der er ligeledes et flertal i Europa-Parlamentet imod beslutningen. 

Det lykkedes imidlertid ikke at nå til enighed om teksten til en resolution i EU-Parlamentet, og derfor ser det ud til, at den store miljøplan ryger i denne omgang. Viceformand i Europa-Kommissionen, Frans Timmermans, har dog lovet, at der kommer en ny og ”mere ambitiøs” plan i slutningen af 2015.

Miljøplan ville skabe vækst og arbejdspladser

Strategien blev præsenteret i juli måned 2014 i form a udspillet ”Den cirkulære økonomi pakke”. Det var dermed et initiativ fra den tidligere Europa-Kommission ledet af Manuel Barosso.

Pakken skulle bane vejen for en mere cirkulære og ressourceeffektiv tilgang til økonomien i EU. Det ville den gøre ved at fremme genbrug og genanvendelse. Dermed ville EU blive mindre afhængig af import af knappe naturressourcer.

Prisen på råmaterialer stiger eksplosivt, og derfor vil mere genanvendelse være en konkurrencefordel for europæiske virksomheder. Samtidigt har rapporter vist, at der er både vækst og mange arbejdspladser at vinde ved en mere cirkulær økonomi.

Initiativet indeholdt bl.a. et forbud mod deponering af affald på lossepladser samt et krav om at genanvende 70% af vores husholdningsaffald. Det er en del af en større strategi, der skal gøre EU “ressourceeffektivt”.

Læs mere om strategien her: http://ec.europa.eu/resource-efficient-europe/

Den nye EU-Kommission, der afløser Barossos Kommission, ledes af Jean Claude Juncker, og han har lovet at arbejde for ”bedre regulering” i EU. Det betyder, at hans Kommission vil fokusere på vækst og arbejdspladser og samtidigt forsøge at fjerne EU-regulering, som den bedømmer til at være overflødig. 

Læs mere om tilbagetrækningen af pakken her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/01-01-15/eu-kommissionen-udskyder-ambiti-s-milj-plan

Medlemslande ønsker ”enstemmigt” at beholde pakken

De fleste af EU’s medlemslande mener imidlertid ikke, at regulering for en mere cirkulær økonomi er overflødig. Italien har netop haft formandskabet i EU, og den italienske miljøminister, Gian Luca Galletti, udtaler, at alle medlemslandene ønsker at beholde planen for den cirkulære økonomi.

”Miljøministrene var meget determinerede i deres reaktion. Vi kan ikke gå tilbage på dette område. Der var enstemmighed”, siger han ifølge Euractiv.

Han mener, at beslutningen sender et negativt signal om Europas tilgang til klimaforandringer, og at den ville være i modstrid med EU’s handlinger ved det seneste klimatopmøde i Lima. Derfor mener han ligeledes, at det et skridt tilbage for EU i forhold til den internationale klimaaftale, der skal indgås i Paris i december i år.

”Det vil med sikkerhed ikke hjælpe på vejen mod Paris. Du kan ikke på den ene side sige, at Europa ønsker et godt resultat i Paris og samtidigt trække denne pakke tilbage”, påpeger han.

Parlamentet kunne ikke blive enige om tekst til en resolution

De forskellige grupper i Europa-Parlamentet kunne ikke blive enige om en fælles tekst i en resolution, der kunne sende et stærkt signal til Kommissionen. I stedet for en samlet resolution sendte flere grupper deres egne forslag til afstemning, men ingen opnåede det nødvendige flertal.

5 ud af de 7 grupper i Parlamentet ønskede at beholde planen, fremgår det af Euractiv. Den konservative gruppe, hvor Bendt Bendtsen sidder for de Det Konservative Folkeparti, og gruppen for konservative EU-skeptikere med Dansk Folkeparti som medlemmer er ikke fortalere for en resolution mod beslutningen.

De to danske medlemmer af parlamentet for Venstre undlod at stemme i afstemningen om deres egen liberale gruppes (ALDE) forslag til en resolution, mens Morten Helveg Petersen, der er medlem af ALDE-gruppen for De Radikale, stemte for, fremgår det af VoteWatch, hvor man kan se resultater af afstemninger i EU.

Besøg VoteWatch Europe her: http://www.votewatch.eu/

Catherine Bearder, der er hovedforhandler for den liberale gruppe i udspillet om luftkvalitet, kritiserede den konservative gruppe for manglende opbakning.

”Det, der kunne have været en stærk, fælles position fra Europa-Parlamentet, er kollapset på grund af snævre politiske interesser. Konservative medlemmer af parlamentet undlod at bakke op om forslag, der skal forbedre luftkvalitet og ressourceeffektivitet”, siger hun ifølge Euractiv.

Miljøorganisationer er ikke overraskende ligeledes kritiske over for Kommissionens beslutning. Green 10, en sammenslutning af store europæiske miljøorganisationer, mente at Parlamentet trods den manglende resolution har sendt et stærkt budskab til Kommissionen.

“De fleste grupper i Parlamentet sendte et stærkt budskab til Kommission I denne uge om, at den ikke bør svække miljøindsatsen, og det ville være smart af Kommissionen at følge dette råd. EU kan ikke svigte sit ansvar om at beskytte miljøet og borgernes helbred”, lyder det fra Petr Hlobil, den nuværende formand for gruppen, der består af bl.a. WWF, Friends of the Earth Europe og Climate Action Network Europe.

Læs mere om Green 10 og download pressemeddelelsen her: http://www.green10.org/