Stor pris til dansk vaccineforsker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Novo Nordisk Prisen 2011 tildeles forskningschef, dr.med. Peter Lawætz Andersen fra Afdeling for
Infektionsimmunologi ved Statens Serum Institut for hans banebrydende videnskabelige studier af tuberkulose.

Forskningen har forbedret diagnosen af sygdommen og resulteret i nye vacciner, som kan udrydde sygdommen. Det skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse fredag.

Selv om tuberkulose er kommet under kontrol i Vesten, er det stadigvæk en af klodens helt store dræbersygdomme. Hvert 10. sekund dør et menneske af infektionen, som slår flere ihjel end malaria. Tuberkulose og hiv er eksploderet på samme tid i de samme områder af verden, hvor langt de flest hivramte dør af tuberkulose. Hertil kommer spredningen af ekstremt farlige multiresistente tuberkulosebakterier, der overlever de fleste kendte antibiotika.

Dr.med. Peter Lawætz Andersen, forskningschef på Afdeling for Infektionsimmunologi ved Statens Serum Institut, har med sin forskergruppe som de første i verden udviklet en vaccine, der ikke blot beskytter mod smitte, men også forhindrer tuberkulose i at bryde ud hos mennesker, som allerede er smittet. En tredjedel af verdens befolkning er smittet med infektionen, og 2-3 millioner dør hvert år.

På den baggrund tildeler Novo Nordisk Fonden ham Novo Nordisk Prisen 2011 på 1.500.000 kr., der omfatter en forskningspris på 1.000.000 kr. samt en personlig hæderspris på 500.000 kr.

”Tuberkulose er et kolossalt global problem, som vi til stadighed konfronteres med, når smittede mennesker rejser over grænserne, og stadig oftere bærer på multiresistente stammer, sådan som vi også har haft adskillige eksempler på herhjemme. Set i en større målestok er tuberkulose en kæmpe hindring for udviklingslandene, for dens kolossale omfang lægger beslag på ressourcer, der i stedet kunne anvendes til at opbygge samfundet.”, siger Peter Lawætz Andersen.

”Kan vi forhindre sygdommen i at bryde ud hos de milliarder af mennesker, som i dag bærer tuberkulose, og kan vi forebygge smitte hos kommende generationer med en effektiv vaccination, er det ikke utænkeligt, at tuberkulose en dag kan udryddes. I bedste fald rammer vi achilleshælen på en sygdom, der har voldt menneskeheden enorme problemer i årtusinder”, fortsætter Peter Lawætz Andersen.

”Peter Lawætz Andersens imponerende og højt anerkendte forskningsresultater placerer ham i den internationale elite. Hans omfattende videnskabelig produktion er publiceret i højt renommerede tidsskrifter, og hans forskning kan løfte den globale folkesundhed”, siger dr. odont. Birgitte Nauntofte, direktør i Novo Nordisk Fonden.

Prisen overrækkes ved et lukket arrangement på Novo Nordisk den 7. maj.