Store beløb afsat til Libanon, også fra Danmark – og stor pengestrøm fra libanesere i udlandet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Betydelige beløb allerede stillet i udsigt til den humanitære indsats i Libanon, og Danmark ligger flot i feltet, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse fredag.

FN udsendte 24. juli en appel på 119 mio. euro (887 mio. kr.). Mange statslige donorer har allerede meldt ud, at de er parat til at hjælpe. Den seneste opgørelse viser, at der inden for få dage er udmeldt ca. 106 mio. euro.

Danmark ligger flot i feltet med et samlet bidrag på ca. 24 mio. kr. (3,2 mio. euro), men overgås dog både af Norge og Sverige. Se mere nedenfor.

Adgangsproblemet skal løses, hvis en humanitær katastrofe i området skal undgås
Ind til nu har alt for få humanitære konvojer kunnet komme frem til konflikt-området i det sydlige Libanon, hvor der stadig befinder sig mange mennesker udover de anslået 800.000 hjemstavnsfordrevne.

Situationen er forværret over de seneste dage. Se

http://www.reliefweb.int/rw/RWB.NSF/db900SID/SODA-6S545Y?OpenDocument

for at læse mere på FNs hjemmeside om de humanitære problemer og de mange initiativer for at forbedre situationen.

Det er en afgørende politisk opgave at sikre effektive humanitære korridorer. Danmark har allerede appelleret herom over for de 2 parter. EUs udenrigskommissær, Benita Ferrero-Waldner, og det finske formandskab var torsdag i Israel for at drøfte den alvorlige situation med den israelske regering. Der blev lagt stor vægt på at få sikret den humanitære adgang.

Læs mere om EUs bistand på http://ec.europa.eu/echo/

Når humanitære kriser slår til, glemmes ofte de lokales egne ressourcer til at klare den vanskelige situation.

Libanon er et relativt velstående u-land, hvor befolkningen har flere ressourcer til at håndtere en krisesituation end i fattige afrikanske lande, der er langt mere sårbare. Bruttonationalindkomsten (BNI) pr. indbygger i Libanon er således på hele 6.200 US dollar (37.200 kr.) i snit, mens eksempelvis Sahellandet Niger må nøjes med en BNI pr. indbygger på blot 200 US dollar (1.200 kr.).

Derudover findes der mange personer med libanesiske rødder i udlandet, som må forventes at sende penge hjem til familie og venner, også nu da landet er i krise.

I Danmark er tallet opgjort til ca. 22.500 personer med libanesisk baggrund. Globalt lever der flere personer uden for Libanon med libanesisk baggrund end i selve Libanon.

Udlands-libaneserne vurderes til at udgøre 12 millioner personer spredt over hele verden med betydelige grupper i bl.a. Nordamerika, Latinamerika og Afrika, mens Libanons egen befolkning er på ca. 3,8 mio. millioner.

Det vurderes, at der generelt sendes mellem 5 og 6 milliarder US dollar (ca. 30 milliarder kr.) hjem om året. Det må forventes, at libanesere i udlandet i den aktuelle krisesituation agerer solidarisk og sender betydelige midler hjem, som ikke registreres i de internationale statistikker for internationale nødhjælpsappeller.

Yderligere information hos kontorchef i Danida, Jan Top Christensen, tlf. 33 92 14 24.

Fordelingen af officielle danske bidrag til humanitære krise i Libanon mv.

UNHCR: 5,0 mio. kr.
WFP: 5,0 —
UNHCR: 5,0 —
Røde Kors: 3,75 —
Dansk Flygtningehjælp: 3,0 —
Folkekirkens Nødhjælp: 0,75 —
Dansk Missionsråds U-afd.: 0,2 —
Syrisk Røde Halvmåne: 0,6 —
Beredskabsstyrelsen: 0,14

I alt: 23,44 mio. kr.

Derudover har Dansk Flygtningehjælp fået udvidet rammen til sin ”beredskabsliste”, så organisationen har mulighed for at sende danskere som forstærkning til forskellige FN-organisationer, bl.a. UNHCR og WFP.

(28.7.06)

Libanon – den humanitære krise og forventede donorbidrag :
Alle beløb angivet i euro

Danmark: 3,2 mio.
Canada: 0,7 mio.
CERF : 0,4 mio.
ECHO-EU: 20,0 mio.
Finland: 1,5 mio.
Frankrig: 1,5 mio.
Holland: 1,7 mio.
Irland: 0,5 mio.
Japan: 23,8 mio.
Kuwait: 17,0 mio.
Luxembourg: 0,7 mio.
New Zealand: 0,4 mio.
Norge: 16,0 mio.
Spanien: 3,0 mio.
Sverige: 4,3 mio.
Tyskland: 2,5 mio.
UK: 4,4 mio.
USA: 23,8 mio.

I alt: 105,9 mio. euro

Derudover har en række andre arabiske lande meldt beløb ud

FN-appellen for de første 3 måneder pr. 24. juli er på 119 mio. euro (149 mio. US dollar). ICRC (Internationalt Røde Kors) har netop udsendt en opdateret appel, hvor beløbet er blevet ca. 10-doblet i forhold til ICRCs første appel til ca. 100 mio. schweizer franc (ca. 475 mio. kr.)

Tallene er omregnet til euro. Der tages forbehold for diverse kurssvingninger. Tallene er baseret på oplysninger fra FN og justeret efter andre kilder, da FNs tal ikke er fuldt opdaterede. Tallene skal tages med forsigtighed, da der i flere tilfælde sker indregning af bidrag, som allerede er givet i anden sammenhæng, jævnfør bl.a. UK. Der foreligger ikke præcise oplysninger om status for beløbene: udmeldt, forpligtet eller overført. DK har overført alle midlerne.

CERF, FNs nye “Central Emergency Relief Fund”. 5 mio. US dollar i første omgang afsat til hurtige indsatser.

Norge har udmeldt et samlet bidrag til både Libanon og Gaza/Vestbredden på 200 n. kr. Norge har oplyst, at der forventes anvendt ca. 16 mio. euro på Libanon-krisen.

UK oplyser det samlede tal til at være 5 mio. britiske pund, men de 2 mio. heraf er beregnet andel af bidrag gennem ECHO og CERF.