Kommentar af Peter Kenworthy (Afrika Kontakt)
Investeringer i milliard-klassen i Afrikas sidste koloni, det marokkansk-besatte Vestsahara i Nordvestafrika, er med til at gøre en politisk løsning af en af verdens mest langstrakte konflikter noget nær umulig.
Vestsahara har været besat at Marokko siden 1975 til trods for over 100 FN-resolutioner, der giver områdets oprindelige befolkning Saharawierne ret til selvstændighed, samt en dom fra den International Domstol, der afviser Marokkos krav over Vestsahara.
Marokko har gjort en stor indsats for at tiltrække udenlandske investeringer til de besatte områder i Vestsahara, hvor ikke mindst enorme fosfat-forekomster udnyttes.
Dertil kommer fiskeri, energisektoren, landbrugsvarer såsom tomater (der mærkes som dyrket i Marokko, og med jævne mellemrum havner i bl.a. danske supermarkeder), og nu også potentielle olie-forekomster.
EU spiller, blandt andre aktører, en væsentlig og negativ rolle i Vestsahara. Ikke mindst fordi unionen for nylig forhandlede en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko på plads, der tillader europæiske fiskere at fiske ud for det besatte Vestsahara i strid med international lov.
Unionen er således med til at gøre Marokkos ellers dyre besættelse af Vestsahara til en god forretning – i hvert fald for den marokkanske konge og topfolk i hæren.
Slatten dansk holdning
Selv om Danmark stemte imod fiskeriaftalen, har Danmark valgt ikke at forbyde danske firmaer at handle med varer fra det besatte Vestsahara, om end regeringen fraråder dette.
Regeringen har så vidt vides heller ikke rådet EU til at kræve Vestsahara undtaget fra de forhandlinger om en frihandelsaftale, der vil indebære at Marokkos økonomi gradvist integreres i EU’s fællesmarked.
Når EU bryder international lov ved at handle med varer fra det besatte Vestsahara, uden at dette er godkendt af eller kommer Saharawierne til gode, eller når danske firmaer som Dansk Vejsalt sælger salt fra området til bl.a. Bornholms Kommune, og danske Vestas byder på en vindmøllepark i de besatte områder, ja, så sker det uden andet end højst en løftet pegefinger fra den danske regering.
Men faktisk har en marokkansk minister indrømmet, at det vigtigste ved handelsaftalerne med bl.a. EU ikke er den indtjening de giver, men den legitimitet, de forlener besættelsen af Vestsahara med, ikke mindst i Marokko.
Hver gang firmaer fra Danmark eller EU handler med varer fra det besatte Vestsahara uden indgriben fra landenes regeringer, er man i marokkanernes øjne både med til at legitimere og finansiere deres kontrol med området og forlænge besættelsen i det uendelige.
Peter Kenworthy er tilknyttet NGOen Afrika Kontakt
Se også
http://www.afrika.dk/article/danmark-kommer-ikke-til-stå-alene-0
(man må desværre selv kopiere linket, da bogstavet å optræder i teksten)