Op mod 170 internationale eksperter fra hele verden mødes på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) onsdag og torsdag (27.02-28.02) for at udforme en strategi for global sygdomsbekæmpelse på baggrund af revolutionerende ny teknologi.
Det sker i medfør af initiativet “Global Microbial Identifier”, hvor det vurderes, at den nye teknologi kan skabe den største ændring i bekæmpelse af infektioner siden opdagelsen af penicillinen, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
“Kom og overvær dele af mødet og mød nogle af de internationalt førende forskere, som det er muligt at lave interviewaftaler med på forhånd”, hedder det.
DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med førende internationale institutioner iværksat et initiativ for global sygdomsbekæmpelse.
Initiativet – kaldet Global Microbial Identifier – handler om global identifikation, overvågning og bekæmpelse af infektioner og er baseret på den revolutio-nerende nye teknologi.
Inden for 10 år vil det være muligt for en læge i f.eks. Ghana i løbet af en enkelt dag at bestemme, hvilken bakterie eller virus, der gør patienterne syge, og hvordan bakterien kan behandles.
Det betyder, at lægen hurtigere kan behandle patienten med den rette medicin, og samtidig giver den nye teknologi bedre mulighed for at forhindre spredning af smitsomme sygdomme, herunder spredning af resistente bakterier.
Baggrunden for initiativet er, at det i løbet af ganske kort tid er blevet muligt at analysere hele arveanlægget og få såkaldte genomsekvensdata fra sygdomsfremkaldende bakterier.
Initiativet handler om at få etableret et globalt system til at samle, dele, undersøge og oversætte genomsekvensdata fra mikroorganismer med henblik på national klinisk diagnostik og international sygdomsovervågning.
Global Microbial Identifier har et særligt potentiale i udviklingslande, hvor den nye teknologi kan indføres direkte som led i opbygningen af nye sundheds- og fødevaresikkerhedssystemer.
Internationale eksperter samlet på DTU
Eksperterne mødes på DTU i Kongens Lyngby for at udforme en strategi og en arbejdsplan, som skal sikre initiativets succes.
De tæller:
* Direktør Pathom Sawanpanyalert, Ministry of Public Health, Thailand
* Professor George Weinstock, Washington University School of Medicine, USA
* Joint Head, Chief Scientist Team Alisdair Wotherspoon, Food Standards Agency (FSA), UK
* Professor Marion Koopmans, National Institute for Public Health and the Environment, Netherlands
DTU Fødevareinstituttets institutdirektør Jørgen Schlundt og professor Frank Møller Aarestrup deltager selvsagt også.
Det er muligt at deltage i udvalgte dele af mødet den 28. februar, hvor resultaterne fra mødets arbejdsgrupper bliver præsenteret.
Man kan finde mere information om Global Microbial Indentifier og mødet på www.g-m-i.org
Yderligere oplysninger hos:
Koordinator Vibeke Dybdahl Hammer
E-mail: [email protected] og tlf. 35 88 64 20