Stort debatmøde i weekenden om EUs landbrugsstøtte, Danmark og u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Hvem støtter landbruget?

Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS inviterer fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) og repræsentanter for landbruget og forbrugerne til debat i weekenden i Århus om et Danmark med og uden landbrugsstøtte.

Når Peter Brixtofte drikker en flaske rødvin til 8.000 kr. kan debatten køre i månedsvis. Men det fylder ikke meget i medierne, at landbrugsstøtten koster hver eneste dansk familie over 8.000 kr. om året – netop det samme som Brixtoftes rødvin.

EUs landmænd modtager årligt knap 800 milliarder kr. i direkte støtte og i form af kunstigt høje priser. Over 100 af de største danske godsejere får hver udbetalt 1 million kr. eller mere om året. Højere skatter og priser betyder, at danske forbrugere betaler op til 3 gange så meget for sukker og andre fødevarer, som vi behøver.

Målt på debat pr. krone får vi altså ikke meget ud af EUs
landbrugsordninger. Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS mener, at
landbrugsstøtten fortjener langt mere debat.

Den aktuelle anledning er, at EUs landbrugsordninger endnu engang har overlevet de politiske forsøg på at gøre noget ved forskellen mellem rige og fattige lande i verden – denne gang på den fejlslagne ministerkonference i Verdenshandelsorganisationen, WTO, i Cancun. Landbrugsstøtten har nemlig også i høj grad globale konsekvenser for u-landenes muligheder for at skabe bedre livsvilkår.

En del af de mange EU-tilskudskroner går til at dumpe mælk, korn og kød i Afrika, Asien og Sydamerika. Det gør det umuligt for de lokale landmænd at sælge deres produkter på deres eget marked. Hvad vi møjsommeligt bygger op med u-landsbistanden, bryder vi ned med landbrugsstøtten.

De økonomiske argumenter imod EUs landbrugsstøtte er overvældende. Men hvordan ville Danmark og EU se ud, hvis vi sagde farvel til landbrugsstøtten: Ville Danmark ikke længere være et land med en stor landbrugseksport? Ville det kun være rentabelt at producere svinekød fra kæmpestore besætninger? Ville de 10 nye EU-lande gå fallit?

Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS inviterer til debat om landbrugsstøtten – set i dansk og globalt perspektiv. Det foregår lørdag d. 4 oktober kl. 13-17 i Musikhuset i Århus.

Kom og mød:
Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V)
Direktør Rasmus Kjeldahl, Forbrugerrådet
Landboforeningsformand Martin Merrild
Tidl. formand for Mellemfolkeligt Samvirke, Christian Friis Bach

19 Direkte-værten Søren Vesterby er ordstyrer. Der er gratis adgang.

Se mere på www.ms.dk
Yderligere oplysninger Carsten Lunding, tlf. 87 37 00 04.

I København er der også stort u-landstræf; det foregår mandag eftermiddag d. 6. oktober, når U-landsrådet holder konference om VK-regeringesn nye udviklingspolitik, udmøntet i dokumentet “En verden til forskel”.

Læs mere under rubrikkerne “Dansk kalender” og “Dansk bistand” i menuen ude til venstre.