Havene omkring Antarktis er hjemsted for mange forskellige slags dyr. Fra pingviner over sæler til hvaler. Fælles for dem alle er, at de er afhængige af et lille dyr, der ikke er større end et par centimeter ved navn Krill. Krill er nemlig en vigtig bestanddel af føden for næsten alle rovdyr på disse kanter og så hjælper den også til med niveauet af carbondioxid, ved selv at spise carbonholdige alger nær havoverfladen.
Nu viser et nyt studie fra Plos One, at en kombination af stigende havtemperaturer og øget industrielt fiskeri i havene omkring Antarktis, har forårsaget et stort fald i krillbestanden. Dette kan få store konsekvenser for hele økosystemet omkring Antkartis, advarer forskerholdet.
“You could potentially have some significant decline in the number of predators – particularly for penguins – caused by climate change,” lyder det fra George Waters, en af forfatterne bag rapporten. Hans fremskrivninger viser, at pingvinbestanden på Antarktis kan falde op mod 33% ved udgangen af dette århundrede, hvis ikke der bliver gjort noget.
Her understreger Waters, at fiskeriet af krill, er den største synder, som det ser ud lige nu, og han opfordrer fiskeindustrien til at tænke sig godt om:
“I am not advocating removing fishing entirely from Antarctic waters. People that make management decisions just need to be aware that you can still have an impact on predator populations by managing the krill fisheries more effectively,” udtaler Waters til The Guardian
Krill i høj kurs
På en global skala, er krillbestanden faldet med næsten 80% siden 1970’erne og indtil har global opvarmning fået den største del af skylden. Dette har en stigende efterspørgsel på krill fra især sundhedsindustrien nu ændret på. Krillolie bruges nemlig i en lang række medicin og helsekost, lige fra medikamenter mod forhøjet blodtryk og hjertesygdomme til midler mod depression. En rapport fra marts 2017 forventer da også at markedet stiger med 12% over de næste tre år.
Denne store efterspørgsel har altså øget mængden af krillfiskeri ved Antarktis, og det er nu med til at rykke ved økosystemet på de sydligste breddegrader.