Strategien: Finger nedad fra Juhl, skepsis hos WWF og pæne ord fra fond

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede
Regeringens udkast til en ny udviklingspolitisk strategi er præget af, at indsatsen flyttes fra strategisk og langsigtet udviklingsbistand til mere kortsigtet nødhjælp, til sikkerhedspolitik og erhvervsudvikling – der skal gavne Danmark, konkluderer Christian Juhl i en presseudtalelse lørdag.
 
Enhedslistens udviklingspolitiske ordfører, siger videre:
 
·       Hvor ville jeg ønske, jeg kunne juble – for verden råber på øget engagement, fra alle, ikke mindst fra den rigeste dele af verden, som Danmark hører til.
 
·       Mere militære- og sikkerhedshensyn, mere erhvervsinvolvering og mere egeninteresser. Mindre langsigtede udviklingsarbejde. Mere til den nordlige del af kloden, mindre til den sydlige del. Det er hovedlinjen i udenrigsministerens forslag til strategi.
 
·       Ministeren har brugt de flotteste plusord, som branchen kender – men som bekendt er det handlingerne, der tæller. Indtil nu har handlingerne ikke været opmuntrende. Næsten halvdelen af den langsigtede og strategiske udviklingsbistand er sparet væk.
 
·       Det er et kæmpe tilbageskridt, at dansk udviklingsbistand skal ned på 0,7 pct – og at hjælpen til verdens allerfattigste skal ned på 0,2 pct af BNI – og at det skal cementeres i strategien.
 
·       Mange af de nye verdensmål har fået en sætning eller 2 i strategien. Markant er det, at mål 10 om øget lighed er helt udeladt. Det siger mere om Kristian Jensens forslag end mange plusord.
 
·       Det bliver op ad bakke i de kommende måneders forhandlinger for at rette op på den skæve kurs i strategien, slutter Christian Juhl.
 
WWF: Tag klimaet mere alvorligt og prioriter det langsigtede udviklingsarbejde
 
WWF Verdensnaturfonden ser interessante perspektiver i regeringens udspil til den danske udviklingsstrategi, der blev fremlagt af udenrigsministeren lørdag.
 
Dog efterlyser Verdensnaturfonden at regeringen tager klimaforandringerne mere alvorligt samt en klarere prioritering af det langsigtede udviklingsarbejde i forhold til de kortsigtede egeninteresser nu og her.
 
En stor del af det nye udspil er bygget op om ”danske interesser”, som regeringen har defineret og brugt som pejlemærker for Danmarks fremtidige ageren i udviklingslande. Regeringen lægger op til, at Danmark skal være aktiv i færre lande og i stedet have særligt fokus på de områder i verden, der er nærområder til lande i krise og som dermed skaber flygtninge- og migrationsstrømme.
 
Med en global klimaaftale fra Paris og 17 nye verdensmål fra FN i kufferten har klima og bæredygtig udvikling fået en vis plads i regeringens udspil til det danske fremtidige udviklingsarbejde. Men ifølge Verdensnaturfonden slipper Danmark lidt for nemt udenom de verdensmål, hvor vi ikke selv har fordele ligesom klimaet ikke bliver taget seriøst nok.
 
Glad for det ikke er den endelige tekst
 
Der er mange positive elementer i regeringens udspil som vi kan bygge videre på i forhold til vores arbejde i udviklingslandene. Det er jeg ganske tilfreds med. Men jeg må også sige, at jeg er glad for, at det ikke er den endelige tekst vi ser i dag, men derimod et udspil til forhandling”, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfondens danske afdeling. og uddyber:
 
F.eks. bliver truslen som klimaforandringer udgør overfor økonomisk og social stabilitet i udviklingslandene ikke taget alvorligt nok. Her vil vi fra WWF’s side komme med input til regeringen i den kommende tid med fokus på ren energi samt bæredygtig udvikling og produktion”.
 
En stor del af regeringens udspil til den nye danske strategi for udviklingsarbejdet har fokus på de indsatser som Danmark skal bidrage til i de såkaldte nærområder. Det skal ifølge regeringen afhjælpe nogle af de migrationsstrømme, der presser de europæiske og danske grænser.
 
Det står ikke klart, hvordan regeringen vil prioritere den langsigtede klima- og fattigdomsorienterede bistand i forhold til indsatser i nærområder, som ofte vil handle om nødhjælp. Nødhjælp er selvfølgelig vigtigt, men hvis vi ikke forebygger fremtidige kriser gennem klimafinansiering og langsigtet udviklingshjælp er strategien for kortsigtet og kan føre til flere kriser fremover – også i forhold til de ”danske interesser” som er et af regeringens store fokusområder i hele strategien”, siger Jacob Fjalland, international programchef i WWF Verdensnaturfonden.
 
Glad for fokus på de unge
BØRNEfonden er glad for strategiens “nye og vigtige fokus på unge i Afrika – uformelt verdensmål 18”.
 

Det var positivt at høre udenrigsminister Kristian Jensen bringe de unge i fokus, da han i maj talte på Women Deliver-konferencen i København. Med henvisning til FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling udpegede han de unge som et uformelt ”Mål nr. 18” i den danske udviklingsstrategi, hedder det og videre:.

At sikre de unge en central placering i Danmarks udviklingsengagement er den rette vej frem. Derfor er BØRNEfonden også meget glade for, at regeringen fastholder det stærke fokus på unge i sin nye udviklingspolitiske strategi.

De unge som forandringsagenter
”Efter mange års arbejde i nogle af verdens allerfattigste lande i Vestafrika ved vi i BØRNEfonden, at de voksende ungdomsårgange og de mange arbejdsløse unge er nogle af Afrikas største udfordringer. Det store antal unge uden arbejde giver problemer lokalt i form af fattigdom, radikalisering og migration – og det kan blive en enorm udfordring for samfundet,” siger BØRNEfondens direktør, Bolette Christensen.

Hun tilføjer, at regeringen i sit forslag til en ny udviklingspolitik derfor gør rigtigt i at øge indsatsen over for unge og modvirke de grundlæggende årsager til migration, så de unge kan se en lysere fremtid i eget land.

”De unge skal have en relevant uddannelse og mulighed for job. De skal have en stemme i samfundet og kende deres rettigheder. De skal ses som ”forandringsagenter”, hvis vi reelt skal løse verdens udfordringer,” anfører hun.

Fokus på partnerskaber
Udviklingsarbejdet forandrer sig hastigt i disse år, og der er mere end nogensinde brug for et samspil mellem mange aktører – både NGO’er, virksomheder og myndigheder, fortsætter fonden.

Vores politik bør i høj grad afspejle, at udviklingsarbejde kommer længst, når man samarbejder. Både lokale, nationale og internationale virksomheder skal inddrages i opbygningen og uddannelsen af en lokal arbejdsstyrke, og virksomhederne skal stimuleres til at se den langsigtede forretningsmodel.

"Det kræver milliarder af dollars at finansiere indfrielsen af FN’s 17 Verdensmål frem mod 2030. Det er indlysende, at behovet for investering i udvikling umuligt kan dækkes alene af staternes bidrag og andre former for klassisk investering. Der er brug for investeringer fra erhvervslivet, og derfor skal vi i endnu højere grad inddrage partnere – fx virksomheder og fonde”, mener Bolette Christensen.

“Vi skal samarbejde med lokale partnere og regeringer for at føre arbejdet ud i livet. Det kræver i øvrigt, at samtænkningen af udviklingsbistanden og humanitære indsatser bliver en reel samtænkning og ikke en spareøvelse. Det kræver langsigtede investeringer, hvis vi skal have virksomhederne med".

”Jeg forventer, at Danmark skal stå for effektivt udviklingsarbejde, hvor vores aftryk skaber varige forandringer, og hvor de investeringer, vi foretager, bliver til bæredygtige løsninger, som skal kunne leve, når vi trækker os. Det kræver enorm megen inddragelse og nytænkning omkring partnerskaber for at lykkes,” siger BØRNEfondens direktør.