Streng alkoholpolitik i Udenrigsministeriet

Redaktionen

Udenrigsministeriets medarbejdere skal fremover underkastes en lægeundersøgelse, når der er mistanke om alkoholisme eller andet misbrug, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Hvis medarbejdere afviser at følge et pålæg om lægekontrol og afvænning, kan de blive afskediget, fremgår det af Udenrigsministeriets nye alkoholpolitik, der også indeholder tilbud om frivillig behandling. Under behandling kan man ikke sendes på opgave i udlandet, indtil problemet er løst – og i en efterfølgende observationsperiode.

– I 2003 mener vi ikke, det er foreneligt med moderne personalepolitik og normalt arbejde at indtage alkohol på arbejdspladsen, siger viceudenrigsråd Niels Pultz, administrationschef i Udenrigsministeriet til avisen.

Han understreger, at der ikke er belæg for, at udenrigstjenesten har større alkoholproblemer end andre arbejdspladser. – Vi vil ikke jagte folk, men hvis der er symptomer, fravær eller adfærd, der forekommer mærkelig, vil vi tage fat i vedkommende, siger han.

Medarbejderne har modtaget kursskiftet positivt. Talsmand for akademikerne i ministeriet, tillidsrepræsentant Camilla Brückner, påpeger, at tidligere retningslinier har været uklare.

Det vil fremover kun være tilladt for de omkring 2.200 medarbejdere i udenrigstjenesten, hjemmeværende såvel som udeværende, at drikke alkohol ved receptioner og kollegiale sammenkomster såsom julefrokost og fredagsøl. I arbejdstiden er det forbudt, med mindre det er repræsentative arrangementer med gæster udefra, skriver Jyllands-Posten.

Forbundsformand for DJØF, Sine Sunesen, har ikke tidligere hørt om lignende alkoholpolitikker i det offentlige med tvungen lægeundersøgelse ved mistanke om misbrug.