Af Mikael Laursen, Århus Universitet
PAYAMBA er en nystartet virksomhed, som sælger håndlavede butterfly og ABC legetøjstræklodser. Det hele bliver produceret i Sierra Leone, et af de afrikanske lande, hvor ebola-epidemien hærger mest.
I Sierra Leones jungle ligger hospitalet Masanga. Her bliver der produceret butterflys og træklodser til PAYAMBA. Produktionen er bæredygtig i den forstand at medarbejdere er sikret ordentlige arbejdsvilkår, samt at al overskud fra produktionen går til driften af hospitalet.
Langt fra ebola-epidemien sidder BSS-studerende (School of Business and Social Sciences, red.) Rasmus Damgaard Jensen, som driver PAYAMBA fra Studentervæksthus Aarhus sammen med en medstuderende.
Opstarten af virksomheden er blevet udfordret af netop ebola-epidemien, men samtidig giver hans arbejde endnu mere mening, når der er brug for hjælp i lokalsamfundet i Sierra Leone.
“Selvom der er kaos og sygdom dernede, så er der også en hverdag. Vi er blevet udfordret af virussens hærgen i Vest Afrika, men gudskelov har ingen medarbejdere mistet livet. I en situation, hvor der er total økonomisk kollaps, er det vores største ønske at hjælpe borgerne dernede gennem vores handel. Dette er dog ikke let i et land, hvor enhver aktivitet uden for eget hjem er til fare for dit helbred,” fortæller Rasmus Damgaard Jensen.
Tanken bag projektet
Idéen til den nye virksomhed startede under et udviklingsophold i foråret 2013 i Sierra Leone, hvor Rasmus Damgaard Jensen arbejdede som frivillig på Masanga Projektet. Med sin baggrund som økonomistuderende var han her med til at reorganisere økonomien på hospitalet og dets sygeplejeskole.
Under opholdet var Rasmus Damgaard Jensen med til at opbygge en forretningsafdeling, der overførte overskud til hospitalet. Det er den forretningsafdeling, som nu producerer varer til PAYAMBA.
“Der er fokus på at skabe værdi gennem kreativ tænkning, godt design, lokale materialer og håndværk. Produktion og design tager udgangspunkt i et ønske om, at producere lækre kvalitetsprodukter på et fundament af godt dansk design kombineret med afrikanske farver og håndværkstraditioner,” forklarer Rasmus Damgaard Jensen.
Besøg i Sierra Leone
Livet som iværksætter og studerende er meget anderledes end for andre studerende. I juli var Rasmus Damgaard Jensen på tur til Sierra Leone for at starte produktionen af de endelige produkter, som PAYAMBA snart åbner salget for.
“Jeg hørte pludselig skrig på vejen og løb ud for at se, hvad der skete. Der lå en dreng og var kollapset. Jeg turde ikke gå for tæt på, men hentede i stedet en bil, så vi kunne køre ham på hospitalet i sikkerhed. Der er man selvfølgelig bekymret, og det har også været svært for min familie at sætte sig ind i,” fortæller Rasmus Damgaard Jensen.
Det viste sig at være malaria, der var skyld i drengens kollaps. Havde det været ebola, ville Rasmus og det øvrige personale udefra være blevet evakueret.
En lille hjælp kan gøre en stor forskel
Selv om der er mange udfordringer for de to unge iværksættere bag PAYAMBA, så giver det alligevel mening for dem. Ud over at studere på BSS, så følger de også løbende med i situationen for deres samarbejdspartnere i Sierra Leone.
“Vi kunne også have valg at bestille nogle butterfly i f.eks. Indien eller Bangladesh og sælge dem. Men jeg brænder for Afrika og ville gerne lave noget på det kontinent. På den her måde, kan vi måske være med til at skabe et produktionsapparat dernede og være med til at forbedre vilkårene i lokalsamfundet,” forklarer Rasmus Damgaard Jensen
PAYAMBA har doneret penge til hospitalet i Sierra Leone og bl.a. været med til at plante 75 træer, så produktionen af deres træklodser bliver så bæredygtig som mulig.
PAYAMBA sælger butterfly og ABC-træklodser fra deres webshop på PAYAMBA.com
Hør Rasmus Damgaard Jensen fortælle om sin rejse til Sierra Leone i videoen:
[video:http://www.youtube.com/watch?v=4B8BE8Kcuss width:450]FAKTA
Rasmus Damgaard Jensen er kandidatstuderende på Finance og International Business på BSS
Han driver PAYAMBA sammen med René Skov Simonsen, som studerer Cand.oecon på 9. semester.
De er begge indskrevet i Studentervæksthus Aarhus, der hjælper studerende på Aarhus Universitet med at starte egen virksomhed.
Du kan læse mere om dine muligheder i Studentervæksthuset på studentervaeksthus.au.dk/