Sudan: Baggrund af Nils Carstensen

Redaktionen

Overgreb mod civile fortsætter – FN bør øge presset, siger International ekspertgruppe

Af Nils Carstensen

I mere end 15 år har det nuværende regime i hovedstaden Khartoum leget ”kat og mus” med FN og det internationale samfund.

Overgrebene i Darfur eskalerede for alvor fra november – december 2003, men helt tilbage fra 1989, op igennem 1990erne og ind i det nye årtusinde stod regimet i Khartoum bag en ”hellig krig” mod befolkningen i det sydlige Sudan og i Nuba Bjergene, som ikke stod tilbage for det, der er sket i Darfur i de seneste 18 måneder.

Sådan skriver Sudan-kenderen, journalist Nils Carstensen, i det seneste nyhedsbrev fra Folkekirkens Nødhjælp, der udkommer tirsdag. Han fortsætter:

Overgreb fulgte overgreb, der skiftevis blev kaldt etnisk fordrivelse, krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden- eller ifølge nogle analytikere; folkemord.

Det er på denne aktuelle og historiske baggrund, at den uafhængige, internationale organisation International Crisis Group (ICG) har lavet en række anbefalinger til FNs Sikkerhedsråd.

Sikkerhedsrådet behandler i denne uge på ny situationen i Darfur og skal se på, om Sudans regering har levet op til den resolution, som rådet vedtog den 30. juli.

Resolutionen kræver bl.a., at den sudanesiske regering afvæbner de arabiske ryttermilitser Janjaweed, der i månedsvis har hærget, myrdet og voldtaget civile i landets vestlige Darfur region og retsforfølger deres ledere.

I tilfælde af manglende fremskridt ville Sikkerhedsrådet overveje at skride til yderligere handling, herunder egentlige sanktioner overfor Sudan, hed det.

ICG foreslår, at FN konkluderer, at den sudanesiske regering ikke har levet op til resolutionens forpligtigelser, og at Sikkerhedsrådet derfor tager en række konkrete skridt så som:

– Indfører bindende og specifikke sanktioner mod ansvarlige enkeltpersoner i den sudanesiske regering samt mod udvalgte virksomheder kontrolleret af medlemmer af samme regering.
– Indfører en bindende og alt omfattende våbenembargo mod den sudanesiske regering,
– Giver African Union (AU) mandat til at indsætte en styrke på mindst 3.000 mand i Darfur med mandat til at beskytte civilbefolkningen og om nødvendigt gøre det med militær magt.
– Forlanger at den sudanesiske regering samarbejder fuldt ud med FN menneskerettigheds monitorer.
– Autoriserer en international undersøgelseskommission til at undersøge krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, inklusive systematisk brug af voldtægt og anden køns-specifik vold begået i løbet af Darfur konflikten.

ICG har i de sidste år været en vigtig, uafhængig analytiker af situationen i Sudan og tæller blandt sine medarbejdere folk som John Prendergast, tidligere rådgiver for Clinton administrationen i Washington DC og med mange års Sudan-erfaring.

Et afgørende punkt i Sikkerhedsrådets genbehandling af Darfur vil være situationen for civilbefolkningen i området. Og trods den sudanesiske regerings forsikringer er der meget få tegn på, at sikkerhedssituationen og den humanitære krise i Darfur er blevet bedre.

Folkekirkens Nødhjælps styrelsesformand, Stig Glent-Madsen, der netop har været i regionen, siger, at overfald på civile fortsætter i et betydeligt omfang.

FNs særlige udsending i Sudan, hollænderen Jan Pronk, opsummerede i New York Times den 16. august situationen sådan: – Sikkerheden er ikke forbedret, kamphandlingerne er tiltagende, og den humanitære situation er så slem som på noget tidspunkt før.

En del medlemmer af Sikkerhedsrådet vil sandsynligvis forsøge at ”købe tid” ved at give Sudans regering 30 dage mere til at leve op til resolutionens krav.

Hvis ikke bl.a. USA og EU-landene satser hårdt på at presse i det mindste substansen af anbefalingerne fra ICG igennem Sikkerhedsrådet, tyder meget på, at regimet i Khartoum endnu engang kan fortsætte årtiers uhæmmet statsvold mod civilbefolkningen.

Journalist Nils Carstensen, nic @dca.dk, er en af de førende danske kendere af forholdene i Sudan – Afrikas største nation

ICG rapporten kan læses på: www.icg.org