Sudan omgør beslutning om at udvise 2 store vestlige nødhjælpsorganisationer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Sudans regering trak mandag aften – efter intenst diplomatisk pres – sin beslutning tilbage om at udvise landecheferne for de 2 store humanitære organisationer, Red Barnet og Oxfam, som begge havde fået 48 timer til at forlade landet, skriver BBC Online mandag aften.

Udvisningsordren kom mandag morgen, efter at organisationerne længe har kritiseret de forringede sikkerhedsforhold i den vestlige Darfur-region, som har fået flere nødhjælpsorganisationer, bl.a. FNs Verdensfødevareprogram, WFP, til at suspendere store dele af deres aktiviteter i regionen.

Konflikten i Darfur-regionen i Sudan kaldes den største humanitære katastrofe i verden.

I et brev fra Sudans generalkommissær for nødhjælp, Abdul Khaliq al-Hussein Habiballah, anklagedes Red Barnet og Oxfam for at “overskride grænserne for humanitært arbejde og landets love”, som forbyder humanitære organisationer at blande sig i politik. Især britiske Oxfam har fremsat krasbørstige udtalelser om Khartoum-regeringens politik i Darfur.

Men senere på dagen mandag erklærede en regeringstalsmand i Khartoum, at der var forhold, “man ikke havde været fuldt klare over”, og at udvisningen var udskudt – og dermed ifølge iagttagere reelt annuleret.

Oxfam har arbejdet i det nordlige Sudan i 20 år og Red Barnet står for en stor del af fødevareformidlingen til de nødstedte i Darfur.

Omkring 1,6 millioner på flugt er fanget i stridighederne mellem de arabiske Janjaweed-militser og lokale etniske grupper i Darfur.