Sudans tidligere præsident Omar al-Bashir var mandag i retten for første gang efter han blev afsat og fængslet i foråret. Anklagerne går på korruption, ulovlig besiddelse af udenlandsk valuta og for at tage imod bestikkelse.
Da præsidenten blev anholdt i april blev der angiveligt fundet flere kornsække med store beløb i kontant fremmed valuta i hans hjem og det har ført til anklager om, at han har beriget sig selv på statens og befolkningens bekostning.
Ifølge Reuters er sækkenes indhold blevet opgjort til 351.000 amerikanske dollars, seks millioner euro og fem millioner sudanske pund. Det svarer sammenlagt til knap 48 millioner kroner.
De mange penge stammer fra Saudi-Arabien, lød det fra en af politiets efterforskere i retten. Politimanden forklarede, at Omar al-Bashir har fortalt politiet, at han havde fået 25 millioner dollars fra Saudi-Arabiens kronprins og de-facto leder prins Mohammed bin Salman, 65 millioner dollars fra Saudi-Arabiens nu afdøde kong Abdallah bin Abdelaziz al-Saud og en million dollars fra Sheikh Khalifa bin Zayed, der er præsident for Forenede Arabiske Emirater. Pengene kom uden om statskassen og meningen var angiveligt, at pengegaverne skulle deles ud til fattige. Det er dog ikke bekræftet af hverken Saudi-Arabien eller Forenede Arabiske Emirater.
Saudi-Arabien var venligt stemte overfor Omar al-Bashirs styre og mens han var præsident sendte Sudan tusinder af soldater i saudisk tjeneste i krigen i Yemen – mod betaling vel at mærke. Efter militærkuppet i foråret har medlemmer af militærrådet, der satte sig på magten, besøgt Saudi-Arabien og øjensynligt givet håndslag på at fortsætte soldater-udlejningen, der sikrer Sudan store indtægter. Umiddelbart efter kuppet sendte Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater en hjælpepakke på omkring tre milliarder dollars til Sudan.
Grin i retten
Den tidligere præsident nægter at han har taget af pengene. Dertil kommer, at han havde politisk immunitet som præsident og at hele sagen derfor bør droppes – mener hans advokater.
Da retsmødet begyndte, blev han bedt om at bekræfte sit navn og alder – hvilket han gjorde. Han er 75 år. Da han blev bedt om at oplyse sin bopæl, kunne han ifølge BBC ikke holde masken og slap en grin ud mens han svarede:
”Tidligere i lufthavns-distriktet men nu i Kobar-fængslet.”
Kobar-fængslet er Khartoums høj-sikkerhedsfængsel, som hans regime har brugt til at internere tusinder af politiske fanger. Her blev han anbragt umiddelbart efter han blev afsat.
I løbet af sommeren blev han i en periode flyttet fra fængslet til et svært bevogtet hus et andet sted i hovedstaden. I forbindelse med retsmødet kom det frem, at nogle af hans tilhængere havde forsøgt at befri ham i begyndelsen af juni og at det var grunden til at han blev flyttet. Han er siden blevet flyttet tilbage til fængslet, hvor sikkerheden i mellemtiden var blevet styrket, skriver flere medier.
De uidentificerede gerningsmænd havde dog hverken halvt eller halvt succes med deres forehavende og der er ikke noget, der tyder på, at han selv var involveret i aktionen.
Fra kup til kup
Omar al-Bashir kom til magten ved et kup i 1989 og holdt sig på posten i 30 år. I december 2018 udbrød der demonstrationer mod hans styre flere steder i landet og de brdte sig i de første måneder af 2019 og kulminerede med at militæret afsatte ham og selv tog magten.
I det der skulle vise sig at blive slutningen af hans tid som præsident sendte al-Bashir landet sikkerhedstjenester på gaden hvor de angreb demonstranter og deres sympatisører. Flere blev dræbt og mange blev tæsket med stokke.
I maj blev eks-præsidenten anklaget for medvirken til et af disse drab. Det er en læge, der blev skudt i april.
Det er ikke kun Sudans eget retssystem, der er interesseret i Omar al-Bashir. Han er efterlyst af den internationale straffedomstol mistænkt for krigsforbrydelser og folkemord i Darfur-provinsen, som udgør landets vestlige del. Der er ingen indikationer på om det nye styre, som er delt mellem militæret og en koalition af civile grupper og organisationer.
Retsmøderne fortsætter lørdag og Globalnyt følger sagen.