Sudans militær nægter at overlade magten til civile

gettyimages-1146559356
Demonstranter står tæt foran militærets hovedkvarter, hvor de kræver at militærstyret overlader magten til en styre med civile i spidsen.
Foto: David Degner/Getty Images
Laurits Holdt

3. maj 2019

De fredelige demonstrationer mod militærets magtovertagelse fortsætter i Sudan. Ledere blandt demonstranterne beskylder militæret for at føre befolkningen bag lyset og kræver at militærstyret overdrager magten til civile.

En alliance af civilsamfundsorganisationer, Alliance for Freedom and Change, indgik i april en aftale med militærstyret om at dele magten i en overgangsregering.

Parterne er enige om, at den kommende regering skal bestå af teknokrater og ikke kendte politikere eller militærfolk.

Stridens kerne er det råd, som for tiden udgøres udelukkende af højtstående militærfolk. Det skal erstatte præsidenten og være over regeringen, mener militærets ledelse.

Alliancen og dens støtter på gaden mener, at rådet skal have civilt lederskab men det er militærrådet ikke indstillet på. Den militære ledelse anfører, at det er nødvendigt at militæret styrer landet for at opretholde orden og sikkerhed.

En af militærets ledere, generalløjtnant Salah Abdelkhalek, siger at det vil overveje en fifty-fifty-ordning, så civile kan udgøre halvdelen af rådet. Men militæret vil ikke gå med til at civile kommer til at udgøre flertallet, siger han til BBC.

Det er ikke godt nok, lyder det fra demonstranterne, som i titusindevis har taget plads omkring militærets hovedkvarter i hovedstaden Khartoum.

Militæret beskyttede demonstranterne
De folkelige protester mod regeringen begyndte i december 2018 som en reaktion på stigende priser på brød. Landets økonomiske problemer fik myndighederne til at fjerne en række statstilskud og det fik brødpriserne til at styrte i vejret.

Protesterne udviklede sig til et bredt krav om at præsidenten skulle gå af og i februar erklærede han landet i undtagelsestilstand og der blev slået hårdt ned på demonstranterne.

I begyndelsen af april brød protesterne ud igen og regeringens sikkerhedstjenester blev sat ind mod demonstranterne. I flere tilfælde beskyttede medlemmer af landet militær demonstranter mod agenterne fra sikkerhedsstyrekerne.

Efter nogle dage med fortsatte og massive demonstrationer satte militæret præsident Bashir på porten og deres egen mand i spidsen for landet. Han måtte dog forlade posten blot to dage senere, fordi demonstranterne insisterede på, at han var for tæt forbundet til Bashirs styre.

100 millioner dollars i sække
Da Omar al-Bashir blev afsat af militæret havde har siddet på magten i 30 år. Han bliver nu tilbageholdt mens anklagemyndigheden undersøger, om han skal sigtes for økonomisk kriminalitet. Umiddelbart efter han blev anholdt blev der fundet adskillige sække med pengesedler i hans bolig. Ifølge flere medier drejer det sig om et samlet beløb på over 100 millioner dollars.

De mulige anklager om økonomisk kriminalitet overskygges dog af anklager for folkemord og krigsforbrydelser i Darfur-provinsen i landets vestlige del. På grund af anklagerne er han efterlyst af den internationale straffedomstol.

Onsdag gav Den Afrikanske Union militærstyret et frist på 60 dage til at overlade magten til et civilt styre. Hvis ikke kravet efterkommes truer organisationen med at suspendere Sudan. Organisationen havde dog tidligere givet en frist på 15 dage, som blev overskredet uden at det fik konsekvenser for Sudan.